Home » Ειδησεις Πειραια » 11 Ιανουαρίου 1944: Ο ‘συμμαχικός’ βομβαρδισμός του Πειραιά
11 Ιανουαρίου 1944: Ο ‘συμμαχικός’ βομβαρδισμός του Πειραιά
Το πολυτελές ξενοδοχείο ΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, χτίστηκε τη δημαρχιακή περίοδο (1899-1903) Τρύφωνος Μουτζοπούλου στη γωνία Δ. Γούναρη και Ακτής Ποσειδώνος, σε οικόπεδο του Τζανείου Νοσοκομείου. Ηταν πάντοτε δημοτικό. Λειτούργησε 4 δεκαετίες. Καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο στις 11-1-1944. Διασώθηκε μόνο το ισόγειο με τα μαγαζιά.

11 Ιανουαρίου 1944: Ο ‘συμμαχικός’ βομβαρδισμός του Πειραιά

Στις 11 Ιανουαρίου 1944 ο Πειραιάς υπέστη δραματικό  συμμαχικό βομβαρδισμό. Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι (ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους), τα «συμμαχικά» αεροπλάνα, έκαναν στάχτη την πόλη. Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών. Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι, που είχαν ανοίξει οι βόμβες. Τα θύματα υπολογίστηκαν σε 5.500. Πάνω από 700 Πειραιώτες έχασαν τη ζωή τους ενώ η πόλη υπέστη τεράστιες καταστροφές. Από τον βομβαρδισμό έχασαν την ζωή τους μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες.

Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας εκείνης, συγκαταλέγονται και 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. ώρα 12:30, όταν οι Αδελφές έδωσαν εντολή στα παιδιά να φύγουν γρήγορα στα σπίτια τους, επειδή είχε αναγγελθεί μέσω των σειρήνων βομβαρδισμός. Δύο βόμβες έπεσαν διαδοχικά μέσα στη Σχολή. Η ηγουμένη Μητέρα Θηρεσία Jonguenet βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από σωρό ερειπίων. Η Αδελφή Βαλεντίν επλήγη από το ωστικό κύμα της έκρηξης. Ακόμη 200 μαθήτριες που πέθαναν από ασφυξία στη Γαλλική Σχολή. 70 άτομα στο εστιατόριο του Βίρβου, γωνία Ρέπουλη και Βασ. Κωνσταντίνου, στο κτίριο Ταβλαδωράκη με το «Κοντινένταλ» Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ληξιαρχικά βιβλία των γύρω Δήμων αναφέρονται νεκροί από τον βομβαρδισμό δηλαδή τα συμμαχικά αεροπλάνα δεν αρκέστηκαν στον βομβαρδισμό μόνο του Πειραιά αλλά και άλλων σημείων στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο τυχεροί στάθηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκρατούντο στις φυλακές της Κάστορος, όταν έπεσε ξυστά στο κτίριο βόμβα. Κάτω απ’ τον κίνδυνο να σκοτωθεί η φρουρά κι ο διευθυντής, ο τελευταίος άφησε ν’ ανοίξουν τα κελιά και να φύγουν οι κρατούμενοι.

Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης αναφέρονται τα ονόματα 492 νεκρών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν στο Α’ και Γ Νεκροταφείο Αθηνών. Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός νεκρών του ίδιου βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δίνονταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού. Ο κόσμος άρχισε να παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί «ανοχύρωτη πόλη».

About kymaeditor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen + nine =