«Η ελληνική Ναυτιλία απέφυγε τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία»

Για ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών μίλησε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε δείπνο που παρέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην πολιτική ηγεσία της χώρας με την ευκαιρία των Ποσειδωνίων.  Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε, απευθυνόμενος στους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που συμμετείχαν στο δείπνο,  πως «είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο που μας αρμόζει στην ελληνική οικονομία».  Αναφερόμενος στην ελληνική Ναυτιλία επεσήμανε  πως «υπέστη τις λιγότερες ζημίες και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία», δίνοντας παράλληλα τα εύσημα του στους Έλληνες εφοπλιστές.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξ. Τουρκολιάς τόνισε «ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το χρωστάμε, αν μη τι άλλο, στη νέα γενιά. Οι παραλείψεις μας, οι αστοχίες μας και οι λανθασμένες επιλογές μας αποδυνάμωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τώρα, με μεγάλο κόστος, πρέπει να αποκατασταθεί και να αποκλειστεί η επιστροφή στο παρελθόν».

Ο κος Τουρκολιάς στάθηκε στην αξιοσημείωτη αντοχή που έδειξαν οι Έλληνες εφοπλιστές στην κρίση. «Η ελληνική ναυτιλία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, υπέστη λιγότερες ζημίες από οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή δύναμη, διότι είχε αποφύγει τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία.

Πέτυχε τη σημαντικότατη ανανέωση του στόλου, τη μεγέθυνση και την εξειδίκευση, ενώ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία σε όρους χωρητικότητας στα δεξαμενόπλοια και τη σημαντική θέση στα φορτηγά», σημείωσε.

«Να προσελκύσουμε τη ναυτιλιακή κοινότητα»

Αναφέρθηκε και στις υπερβολές που υπάρχουν στον κλάδο σημειώνοντας ότι «σήμερα μόνο το 10% του παγκόσμιου στόλου ξεπερνά την 20ετία. Αυτό καθιστά ανέφικτη τη μαζική διάλυση υπερήλικων πλοίων.

Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες κινούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 18% του παγκοσμίου τονάζ, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει την απορρόφηση της νέας χωρητικότητας. Επομένως, απαιτείται προσοχή στις νέες παραγγελίες που προτίθεστε να υπογράψετε, κατά την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, ακόμα και αν επιτύχετε σημαντική μείωση των υπό διαπραγμάτευση τιμών», ήταν το μήνυμα στους εφοπλιστές.

Όπως σημείωσε «μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο εθνικής οικονομίας είναι να προσελκύσουμε τη ναυτιλιακή κοινότητα ώστε να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: Αυτό μπορεί να γίνει πρωτογενώς αναπτύσσοντας το πλέγμα και την υποδομή όσων υπηρεσιών και αγαθών μπορούν να προσφερθούν εγχωρίως στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αλλά και δευτερογενώς, προσελκύοντας επανεπένδυση ναυτιλιακών κερδών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι, η συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών σε εγχώριες επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, παραμένει σημαντική».

Πως θα αναδειχτούν οι εθνικοί πρωταθλητές

Αναφερόμενος ευρύτερα στο θέμα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι «η χώρα μας έχοντας πετύχει στο εντυπωσιακό και επώδυνο εγχείρημα της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Η μεγάλη πρόκληση πλέον σχετίζεται με την εξασφάλιση ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας.

Η αναζήτηση και ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών θα πραγματοποιηθεί μέσα από:

τις εταιρικές αυξήσεις κεφαλαίου,

την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών,

τις διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης, καθώς και

την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.

Και, τέλος, με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις των εταιρειών σε συνδυασμό με τη θετική συνδρομή του τραπεζικού συστήματος.

Στην αναζήτηση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται ότι αξιοπιστία, σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνοδεύονται και με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα. Κίνητρα που θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, τόσο για την προσέλκυση όσο και για τη διάχυση επενδύσεων. Επίσης, η ταχύτητα υλοποίησης θα πρέπει να συνιστά βασική φροντίδα όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ευχαρίστησε την εφοπλιστική κοινότητα για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Όπως είπε, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά σε 43% από 16%, με ισχυρή συμμετοχή και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Παράλληλα, η πολυμετοχικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με 7 ξένους επενδυτές να διακρατούν από 1% του Μετοχικού της Κεφαλαίου.

Τόνισε ότι «τώρα, η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας, το 2014 συνολικά 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους. Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο.

Ήδη, έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».

About kymaeditor

Check Also

Ημιβύθιση Τ/Χ σκάφους στη Μύκονο

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου για ημιβύθιση ταχύπλοου σκάφους, άνευ επιβαινόντων, το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *