Αλέξανδρος Ζαχαρίου: Καλά τα μνημόσυνα αλλά με τη βίλα και την περιουσία του Ιδρύματος ΤΙ?

Ο δήμος Πειραιά προχώρησε δικαίως την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση για τον αλήστου μνήμης  πολιτικό μηχανικό και επιχειρηματία Αλέξανδρο Ζαχαρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Σαν σύλληψη τέλεια αλλά σαν συμπεριφορά προσομοιάζει σε αυτήν της Στρουθοκαμήλου.

Γιατί ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου υπήρξε πρωτοπόρος και ευπατρίδης και τίμησε τον Πειραιά σαφώς  περισσότερο από γηγενείς Πειραιώτες.

Τι γίνεται όμως με την επιθυμία του για τη διαβόητη πλέον βίλα Ζαχαρίου και τη διασπάθιση της  κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος Ζαχαρίου; Του οποίου μετά την τροποποίηση του καταστατικού επί δημαρχίας Σκυλίτση ο εκάστοτε Δήμαρχος Πειραιά είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. (Ο οργανισμός του ιδρύματος κυρώθηκε με κανονιστικό διάταγμα στις 13-7-1945 και τροποποιήθηκε με το βασιλικό διάταγμα 189/16-9-1970)

Η βίλα Ζαχαρίου αποτελεί τη δυνατή προεκλογική καραμέλα των υποψηφίων δημάρχων Πειραιά από τη μεταπολίτευση και μετά- ανεξαιρέτως- με καταγεγραμμένη σοβαρή απόκλιση προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Και δυστυχώς την παρακάμπτουν όλες οι μεγαλόσχημες αναπλάσεις του Μικρολίμανου.

Από την αρχική περιουσία, στο ίδρυμα παραμένει η ημιτελής – στο στάδιο σκυροδέματος – κατασκευή, καθώς και το οικόπεδο εκτάσεως 2.870 τ.μ.. Η έκταση στο Λουτράκι  ( μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων) έχει καταπατηθεί και είναι πολύ πιθανό, με βάση το δικαίωμα της χρησικτησίας, η περιοχή να άλλαξε ιδιοκτήτες (δημοσίευμα της εφημερίδας «ριζοσπάστης», 10/12/1997) . Το ίδρυμα δε διαθέτει πλέον κινητή περιουσία. Από τους 200 περίπου πίνακες ζωγραφικής μεγάλης αξίας που διέθετε παραμένουν μόνο 27, ενώ αγνοείται η τύχη των υπολοίπων (δημοσίευμα Εφ.Συν., «Ένα όνειρο στοιχειώνει 73 χρόνια την Καστέλα», 4/10/2015). Άφαντα και έπιπλα, νομίσματα, συλλογές γραμματοσήμων, κ.ά.

Οι Πειραιώτες περιμένουν  τις απαντήσεις των ‘ειδικών’…

 

About kymaeditor

Check Also

Ανεύρεση όπλου στην Πειραϊκή

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά από τη Λιμενική Αρχή Ζέας ότι ημεδαπός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *