Αναπτυξιακή εσπερίδα του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου με προτάσεις για την περιφέρεια της Β’ Πειραιά.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, πραγματοποιήθηκε στη Β’ Πειραιά μια εκδήλωση – κύρους αναφορικά με την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής. Με πρωτοβουλία του Κορυδαλλιώτη δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη του Πρώτου Θέματος Δημήτρη Μαρκόπουλου ο οποίος έντονα ακούγεται το τελευταίο διάστημα πως αποτελεί βασική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια και μέσα από την πρωτοβουλία «Συμφωνία Πολιτών για τη Β’ Πειραιά” που ο ίδιος μαζί με ομάδα πολιτών δημιούργησαν, στο προσκήνιο ήλθαν θέματα όπως η ναυπηγοεπισκευή, το τοπικό εμπόριο, η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής, η πράσινη ανάπτυξη, ζητήματα παιδείας, πολιτισμού και περιφερειακής οικονομίας.
Αίσθηση προκάλεσε μήνυμα – έκπληξη του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Β’ Πειραιά με το οποίο χαιρέτιζε την προσπάθεια του Πειραιώτη Δημήτρη Μαρκόπουλου ενώ παραβρέθηκαν και παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο ηθοποιός και πολιτευτής της ΝΔ στη Β’ Αθήνας Ρένος Χαραλαμπίδης, οι τέως Δήμαρχοι Περάματος Παντελής Ζουμπούλης και Γιάννης Λαγουδάκος και Σαλαμίνας Θανάσης Μακρής, οι αυτοδιοικητικοί κ.κ. Θόδωρος Γραμματικόπουλος, Κώστας Κούβαρης, Γιάννης Διάκος, Παναγιώτης Διαλινάκης, Κώστας Νικητόπουλος, Ζαχαρίας Ζούπης, Κώστας Μαυρογιαννόπουλος, Γιάννης Τζιώτης, Ελένη Διασάκου, οι Πέτρος και Γιάννης Καψοκόλης, ο Γιώργος Ρηγόπουλος κ.ά.
Επίσης παραβρέθηκαν οι γνωστοί Πειραιώτες επιχειρηματίες Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Θόδωρος Πιτσιρίκος, Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, Βίκυ Αθανασοπούλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Μάνος Πηρούνιας και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Νίκος Βασιλείου, καθώς και η πρόεδρος του Φοίβου Καμινίων Δήμητρα Γκλεζάκου, ο γνωστός δικηγόρος στο χώρο των επενδύσεων Κωνσταντίνος Δέδες και οι δημοσιογράφοι Νίκος Χυδίρογλου, Κυριάκος Θεοδωρακάκος και Γιάννης Χαλαβαζής. Επίσης ο τέως διευθύνων σύμβουλος της SWISS Air Γιάννης Ζωγραφάκης, ο επιχειρηματίας του τουρισμού κ. Δημήτρης Πυρετζίδης, ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McCain Hellas Γιώργος Γκόνος και ο Γιάννης Αναστασόπουλος, γνωστό στέλεχος της αγοράς και πρόεδρος του Σωματείου Φιλότης για την αξιοκρατία, ο οποίος πρόσφατα φιλοξένησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχετική ημερίδα.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία ενός μεικτού δικτύου Δήμων της περιοχής κι εμπορικών – βιοτεχνικών συλλόγων με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας που θα προωθεί ντόπιο εργατικό δυναμικό προς εργασία με τελικό στόχο το άνοιγμα 15.000 νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή,

Παράλληλα η «Συμφωνία Πολιτών για τη Β’ Πειραιά» επικεντρώθηκε στην ανάγκη τόνωσης της ναυτικής τεχνικής εκπαίδευσης, της μεταφοράς πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιφέρεια αυτή λόγω συμφόρησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ σχετικά με την δραστηριότητα της COSCO υπογραμμίστηκε πως ακόμα τα οφέλη παραμένουν λιγοστά. «Η περιοχή χρειάζεται πολιτικά πρόσωπα που θα διαπραγματευτούν με την COSCO για περισσότερο άνοιγμα των εργασιών. Όχι για μικρορουσφετάκια. Για επενδύσεις. Χρειάζονται μοντέρνοι πολιτικοί που θα μιλάνε τη γλώσσα της αγοράς και που θα διαπραγματευτούν την ανάπτυξη και πως αυτή θα γίνει στο λιμάνι» τόνισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Για τη ναυπηγοεπισκευή η Συμφωνία Πολιτών υποστήριξε πως είναι μια ξεχασμένη βαριά βιομηχανία που πρέπει να βοηθηθεί φορολογικά, ενώ ζητήθηκε παροχή περαιτέρω βοήθειας στη βιομηχανική περιοχή Σχιστού καθώς και η υιοθέτηση λευκών εμπορικών νυκτών στους Δήμους της Β’ Πειραιά μετά τις σχετικές απαγορεύσεις στο Κερατσίνι ή η ανάγκη να υπάρξει μέριμνα τόνωσης του εμπορίου σε Νίκαια και Κορυδαλλό λόγω της έλευσης του Μετρό.

Τέλος τονίστηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν παροχές προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες στο πρότυπο Δήμων του εξωτερικού που δίνουν στέγη και Μέσα για τη δημιουργία start up επιχειρηματικών σχημάτων ενώ παρεμβάσεις έγιναν προς την κατεύθυνση τόνωσης των μαρινών και της τουριστικής ανάπτυξης σε Πέραμα και Σαλαμίνα παράλληλα με προτάσεις για τη δημιουργία μουσείων Μικρασιατικού – ποντιακού ελληνισμού και ειδικών χώρων πολιτιστικής παράδοσης για τους Κρήτες και τους Μανιάτες που παραμένουν στις περιοχές αυτές δίχως στέγη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την αναγγελία ίδρυσης της Συμφωνίας Πολιτών για τη Β’ Πειραιά πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β’ Πειραιά κα. Τζένη Γεωργατζέλη επισημαίνοντας πως «μια ομάδα πολιτών της περιοχής που θεωρείται ξεχασμένη, μιας περιοχής ίσως μια από τις πλέον υποβαθμισμένες σε όλη τη χώρα, πήραμε πρωτοβουλία να ενώσουμε τις φωνές και τις απόψεις μας. Αποφασίσαμε να βρούμε τρόπο για το πώς θα βγει η περιφέρεια από την αφάνεια, την οποία επέβαλλαν πολιτικές αδιαφορίας. Σκοπός μας λοιπόν είναι η συζήτηση κι ανάδειξη θεμάτων».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σημαντική παρέμβαση με προτάσεις και ιδέες για θέματα ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευής πραγματοποίησε ο Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. και τέως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χριστόφορος Δρακάτος και η δημοσιογράφος κι επίσης υποψήφια βουλευτής στο παρελθόν Ελένη Κριτσιδήμα η οποία κι αυτή αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Ο νομικός Σταύρος Μελιδώνης, μίλησε για τη Νίκαια και την ανάγκη αναβάθμισης της πολιτιστικής της κληρονομιάς ενώ αναφορές στις ειδικές ομάδες και τις ανάγκες τους στην περιοχή έκανε η Κατερίνα Μπαλαγούρα της ΜΚΟ «Αγάπη για Ζωή» και ο Περαματιώτης ψυχοεκπαιδευτής και ενεργός πολίτης Δημήτρης Πετρούνιας.

About kymaeditor

Check Also

Η SKY express παρέλαβε το πρώτο από τα έξι ολοκαίνουργια AirbusA320neo

Το πρώτο της Airbus A320neo (SX- IOG), παρέλαβε σήμερα η SKY express, το οποίο και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 5 =