Aρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα στο Ελληνικό.

Με ψήφους 15 υπέρ και μια κατά κηρύχθηκε χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση 300 στρεμμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Μετά από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι, τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση, που – σύμφωνα με τις πληροφορίες – δεν θέτει περιορισμούς δόμησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η εισήγηση της επικεφαλής του ΚΑΣ και Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού κ. Μαρίας Βλαζάκη, η οποία και εγκρίθηκε τελικά.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η κήρυξη εκτιμάται ότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμίτπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Αυτά αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες και αναμένεται πλεόν η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης που είχε διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα επιτρέψει ναρκοθέτηση της επένδυσης.

Κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν χαμηλούς τόνους εν αναμονή και της απόφασης του ΚΑΣ για την έγκριση ΣΟΑ και ΣΜΠΕ του έργου, ωστόσο άφηναν να εννοηθεί ότι σε σχέση με όσα είχαν ακουστεί περί κήρυξης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του ενός τρίτου της έκτασης αλλά και λόγω του ότι δεν προβλέπονται περιορισμοί δόμησης, η απόφαση – εφόσον επιβεβαιωθεί – θα επιτρέψει ομαλή υλοποίηση της μεγάλης αυτής επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει.

Βεβαίως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα ερωτήματα των δικών της στελεχών για τον παραγκωνισμό των αρχαιολόγων.

Το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.
Πηγή: Καθημερινή

About kymaeditor

Check Also

ΕΛΑΣ: Τροχονομικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, για τη διασφάλιση αυξημένου επιπέδου Οδικής Ασφάλειας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 2 =