“Ανοικτές Πόρτες” το Σαββατοκύριακο στα Οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας

Για άλλη μια φορά ανοίγουν οι πόρτες των Οινοποιείων το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου και είναι έτοιμα να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους αλλά και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Έτσι από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», θα υποδέχονται τον κόσμο στα επισκέψιμα οινοποιεία τους, για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και διάφορων άλλων προτάσεων.

«Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τις “Ανοιχτές Πόρτες” είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και για οικογένειες», όπως εξήγησε η Μαρία Δήμου, οινοχόος και μέλος του ΔΣ της ένωσης οινοποιείων “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”. «Τα παιδιά βλέπουν την παραγωγική διαδικασία, δοκιμάζουν χυμούς από σταφύλι και συμμετέχουν στα διάφορα χάπενινγκ» σημείωσε η κ.Δήμου, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει οινοποιία και κτήματα, καθώς υπάρχουν οκτώ δρόμοι κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 15η συνεχή χρονιά, ενώ στη διάρκειά τους καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 11.000 επισκέπτες το συγκεκριμένο διήμερο.

Tο κάθε οινοποιείο που συμμετέχει στην εορταστική αυτή ανοιξιάτικη οινοτουριστική πρόταση, διοργανώνει τις δικές του εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσει παλιούς, αλλά και νέους φίλους του κρασιού κάθε ηλικίας.

Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, ενώ από τα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, καθώς και ωράριο εκδηλώσεων, προτάσεις για φαγητό και πολλά ακόμη, κυρίως όμως με ειδικές γευστικές δοκιμές, κάθετες και οριζόντιες, φρέσκων και παλαιωμένων οίνων, καινούργιες και πειραματικές ετικέτες, masterclasses και πωλήσεις σε ειδικές τιμές.

Σημειώνεται ότι τα οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» επισκέπτονται ετησίως γύρω στους 120.000 φίλους του κρασιού, ενώ η συγκεκριμένη εκδήλωση τα τελευταία χρόνια δέχεται περίπου 11.000 επισκέπτες, παρουσιάζοντας αμείωτα αυξητική πορεία.

Εκτός από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» στα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας, η δεύτερη θεσμοθετημένη οινοτουριστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», είναι ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, με την οποία η Ελλάδα εντάσσεται στον Ευρωπαϊκό οινοτουριστικό χάρτη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Στο οινοτουριστικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» συμμετέχουν και είναι μέλη 28 επισκέψιμα οινοποιεία, 24 ξενώνες, 36 εστιατόρια και 12 εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων-εδεσμάτων.

Τα τελευταία χρόνια οι δύο οινοτουριστικές εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες» και «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού» πραγματοποιούνται πλέον πανελλαδικά σε όλα τα οινοποιεία των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της Ελλάδας.

Το οινόφιλο κοινό αναμένει το γεγονός και προγραμματίζει για το Σαββατοκύριακο της εκδήλωσης την επίσκεψή του σε ένα ή περισσότερα οινοποιεία, ακολουθώντας τις οκτώ διαφορετικές οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος:

Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου

– Κτήμα Κατσαρού (Κρανιά Ολύμπου)

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου

– Κατώγι Αβέρωφ (Μέτσοβο)

– Κτήμα Γκλίναβος (Μοναστήρι Ζίτσας)

– Zoinos Winery (Ζίτσα)

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

– Κτήμα Βογιατζή (Βελβεντός)

– Κτήμα Δύο Φίλοι (Σιάτιστα)

– Κτήμα Στεργίου (Μεταμόρφωση Καστοριάς)

– Κτήμα Άλφα (Αμύνταιον)

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

– Μπουτάρη (Στενήμαχος)

– Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι)

– Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα)

– ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα (Επισκοπή)

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας

– Κτήμα Χατζηβαρύτη (Φιλιριά, Γουμένισσα Κιλκίς)

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης

– Οινοποιείο Κεχρή (Καλοχώρι)

– Κτήμα Φλόριαν (Τρίλοφος)

– Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή)

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

– Κτήμα Πόρτο Καρράς (Πόρτο Καρράς, Σιθωνία)

– Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους (Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου)

– Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη (Αρναία)

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

– Κτήμα Βιβλία Χώρα (Κοκκινοχώρι Καβάλας)

– Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι Δράμας)

– Κτήμα Παυλίδης (Κοκκινόγεια Δράμας)

Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Απεβίωσε από κορονοϊό ο Χρήστος Τσιόλας, ιδρυτής της Oxford Company.

Έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον κορωνοϊό, σε ηλικία 62 ετών ο αντιπρόεδρος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × one =