Το δικαίωμα στην προσωπική επικοινωνία με τα παιδιά περιλαμβάνει και τους παππούδες.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαικού Δικαστηρίου έκρινε σήμερα ότι το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο διαφορών γονικής μέριμνας ενός παιδιού, περιλαμβάνει και το «δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας» των παππούδων.

Αφορμή για την τοποθέτηση του εισαγγελέα έδωσε η προσφυγή μιας Βουλγάρας υπηκόου, η οποία, είναι γιαγιά, από την πλευρά της μητέρας, ανήλικου παιδιού που γεννήθηκε τo 2002. Μετά το διαζύγιο των γονέων του, το παιδί έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα μαζί με τον Έλληνα υπήκοο πατέρα του.

Η γιαγιά του, επιθυμώντας να της χορηγηθεί δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας και θεωρώντας ότι αδυνατεί να διατηρήσει ποιοτική επαφή με τον εγγονό της προσέφυγε στα βουλγαρικά δικαστήρια. Ζήτησε να βλέπει το παιδί τακτικά, ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, και να το φιλοξενεί δύο φορές τον χρόνο, για δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τις διακοπές του.

Τα βουλγαρικά δικαστήρια, δικάζοντας πρωτοδίκως και κατ’ έφεση, απέρριψαν την αγωγή της λόγω ελλείψεως διεθνούς δικαιοδοσίας, με το σκεπτικό ότι κανονισμός της Ένωσης (ο κανονισμός Βρυξέλλες ΙΙα) καθιερώνει διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων του κράτους μέλους στο οποίο το παιδί έχει τη συνήθη διαμονή του (εν προκειμένω, των ελληνικών δικαστηρίων).

About kymaeditor

Check Also

ΟΑΕΔ: Κλειστή αύριο η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής & Νήσων

Κλειστή θα παραμείνει τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής & Νήσων του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − 11 =