Home » Εφημερίδα Κύμα » Ο τραγικός- συμμαχικός- βομβαρδισμός του Πειραιά .
Ο τραγικός- συμμαχικός- βομβαρδισμός του Πειραιά .

Ο τραγικός- συμμαχικός- βομβαρδισμός του Πειραιά .

Σαν σήμερα το 1944 οι «συμμαχοί» μας Άγγλοι βομβαρδίζουν τον Πειραιά.

Παρ’ όλους τους ισχυρισμούς τους ότι ο βομβαρδισμός έγινε για να εμποδίσουν μεταφορά πολεμικού υλικού των Γερμανών στην Αφρική (αν και τότε δεν υπήρχε πλέον το Africa corps για να θέλει βοήθεια) δεν παύει να υπήρξε πολύ καταστροφικός και εγκληματικός.

Στις 11 Ιανουαρίου του 1944. Συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον Πειραιά, προξενώντας τεράστιες καταστροφές σε όλη την πόλη και προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1000 αμάχων. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, επλήγησαν οι υποδομές του λιμανιού, ενώ συγχρόνως καταστράφηκαν πολλές από τις βιομηχανίες της πόλης. Βόμβες έπεσαν στα τότε γραφεία του ΙΚΑ, στο καταφύγιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας όπου σκοτώθηκαν μαθήτριες και καθηγήτριες της Δημοσυντήρητης Οικοκυρικής Σχολής, στην Αγία Τριάδα και σε όλο σχεδόν τον Πειραιά. Πολλά ήταν τα θύματα από τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν. Οι σκηνές που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι τραυματισμοί μεταφέρονται με κάθε μέσο στο Τζάνειο νοσοκομείο και στου Σαπόρτα όπου τους προσφέρονται στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες. Το βομβαρδισμό θα ακολουθήσουν λεηλασίες στα κατεστραμμένα κτίρια και εκτίναξη του πληθωρισμού. Το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα στον Πειραιά πολλαπλασιάζεται. Καραβάνια ανθρώπων με λιγοστά αντικείμενα παίρνουν το δρόμο με τα πόδια για την Αθήνα αναζητώντας καταφύγιο στην ανοχύρωτη πόλη. Οι βομβόπληκτοι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν εχθρική στάση και κλειστές πόρτες.»

… «Ο Πειραιάς δίνει την εικόνα πόλης φαντασμάτων για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Η απειλή επίταξης των κτιρίων που έχουν ερημωθεί αλλά και η κόπωση του «ξεσπιτώματος» θα οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν στις εστίες τους. Οι πιο εύποροι από τους πειραιώτες θα εγκατασταθούν μακριά από τον Πειραιά και στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρήσουν σύνδεσμο με την πόλη μέσω της εργασίας τους. Ο βομβαρδισμός επειδή ακριβώς προέρχονταν από τους συμμάχους θα αποσιωπηθεί από την επίσημη ιστοριογραφία και οι Πειραιώτες θα μείνουν για πολλές δεκαετίες με τη βεβαιότητα ότι ήταν «στραβομάρα» των πιλότων. Τα τελευταία μόνο χρόνια αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις εργασίας: Μήπως ήταν σχεδιασμένη κίνηση των συμμάχων οι οποίοι με κάθε μέσο ήθελαν να οδηγήσουν στο τέλος του αυτό τον παράλογο πόλεμο; Μήπως συγχρόνως ήθελαν να δηλώσουν την παρουσία τους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα»                                                                                          Τα σχέδια και οι προθέσεις των συμμάχων πολλές δεκαετίες μετά, εγείρουν αναρίθμητα ερωτηματικά. Η πόλη δέχτηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή.

About kymaeditor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − 4 =