Δήμος Νίκαιας – Ρέντη :Έκθεση για τη συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821

400.000€ στο Δήμο Νίκαιας -Ρέντη από το πρόγραμμα «200 χρόνια από την Επανάσταση»
Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη υπέβαλε πρόταση που έχει ήδη εγκριθεί για τη συμμετοχή του στον εορτασμό της χώρας  για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Η πρόταση της πόλης μας, έχει τίτλο «Η συμβολή του μικρασιατικού Ελληνισμού στην επανάσταση. Ψηφιακή αφήγηση στην Ιστορία».
Πρόταση που είναι πολύ φυσικό να γίνεται από μία πόλη που στήθηκε από τους πρόσφυγες του 1922 οι οποίοι, για να μη το ξεχνάμε, 100 χρόνια, πριν, είχαν συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξέγερση του 1821.
Προσέξτε συμπτώσεις της Ιστορίας: σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη συμβολή τους στην επανάσταση εναντίον των Τούρκων, το 1821, εκδιώχθηκαν και αυτοί από τα πατρογονικά τους εδάφη, το 1922.
Στην Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» λοιπόν ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη ετοιμάζει  μια ιδιαίτερη εκδήλωση με την ανάδειξη εκθεμάτων, εκτυπώσεις χαρτών και φωτογραφιών για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού προγράμματος για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Θα αναδείξουμε κομμάτια της Ελληνικής Επανάστασης για τα καράβια του αγώνα και χαλκογραφίες πλοίων από Ύδρα Σπέτσες και Ψαρά καθώς και ονομαστικό κατάλογο με αγωνιστές που άφησαν την Ιωνία και ήρθαν να πολεμήσουν στην Παλιά Ελλάδα.
Ο προϋπολογισμός της έκθεσης ανέρχεται σε 400.000€ και εκτός από τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν, συμβάλλει στο μεγάλο έργο ψηφιοποίησης της Δημοτικής  Πινακοθήκης καθώς και στην απόκτηση ενός σύγχρονου εξοπλισμού της. Στο σύνολό της, το κόστος θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η έκθεση αυτή θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που συμπληρώνουμε το 2022, έναν κομβικό σταθμό για την Ιστορία και την εξέλιξη της πόλης και για τον οποίο θα μιλήσουμε σύντομα.

About kymaeditor

Check Also

Έφυγε από τη ζωή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, με πολλές σημαντικές δουλειές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 1 =