Home » Υγεία » Νέα επαναστατική τεχνική αποκατάστασης βλάβης προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος
Νέα επαναστατική τεχνική αποκατάστασης βλάβης προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος

Νέα επαναστατική τεχνική αποκατάστασης βλάβης προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος

Μέθοδος All-inside: Αρθροσκοπική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) με τη χρήση βιολογικού μοσχεύματος

Γράφει ο Στρατιωτικός Ιατρός Ορθοπαιδικός, Γιώργος Ποθητάκης

Σύνδεσμοι Γόνατος: Τα οστά που έχουμε στο γόνατό μας συγκρατούνται από τέσσερεις συνδέσμους (ινώδη «καλώδια»): δύο που σχηματίζουν ένα X ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη και άλλους δύο που «δένουν» αυτά τα δύο οστά από το πλάι (έσω και έξω σύνδεσμος).
Πρόσθιος Χιαστός: Ο μπροστινός σύνδεσμος, από τους δύο που σχηματίζουν αυτό το Χ, λέγεται πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος και είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από κακώσεις που μπορεί να συμβούν κατά την άθληση (απότομη αλλαγή στην κίνηση του ποδιού) ή από κάποιο τραυματισμό (άμεσο χτύπημα στο σημείο).
Τραυματισμός Συνδέσμου: Ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου παρατηρείται συχνότερα σε αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα ή επαγγελματικά σε αθλήματα επαφής και αλλαγής κατεύθυνσης, όπως είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το σκι και το αμερικάνικο football. Τραυματισμός όμως μπορεί να προκληθεί συσσωρευτικά από κακή ανατομία άρθρωσης του γόνατος, από κακό βάδισμα, αδύναμο μυϊκό σύστημα, παραπάνω βάρος ή μη καλό νευρομυϊκό συντονισμό· παράγοντες δηλαδή που επιβαρύνουν το σημείο, ρίχνοντας βάρος στο γόνατο ή επιτρέποντας απότομες στροφικές κινήσεις σε αυτό.
Μερική Ρήξη: Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη, σπάσιμο δηλαδή των ινών που τον σχηματίζουν. Οταν η ρήξη είναι μερική και σε βαθμό να διατηρείται η σταθερότητα του γόνατος, είναι δυνατόν να ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπισή της.
Ολική Ρήξη: Οταν όμως είναι ολική, η θεραπεία του πρόσθιου χιαστού απαιτεί οπωσδήποτε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να προλάβουμε πρόωρη φθορά της άρθρωσης και πρόωρη ανάπτυξη αρθρίτιδας (καταστροφή της άρθρωσης), καθώς οι σύνδεσμοι του γόνατος δεν μπορούν να αναπλαστούν ούτε να επουλωθούν επαρκώς.
Βιολογικό Μόσχευμα: Ο «σπασμένος» πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί πλέον να αντικατασταθεί με βιολογικό μόσχευμα, το οποίο είναι απολύτως συμβατό και τοποθετείται (καθηλώνεται) με ισομετρικό τρόπο στην πραγματική ανατομική θέση του χιαστού, διασφαλίζοντας απόλυτη αποκατάσταση.
Μέθοδος Αll-inside: Η νέα αυτή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που τοποθετεί μόσχευμα ημιτενοντώδους αρθροσκοπικά, γίνεται με δύο οπές και μια μικρή τομή, οπότε δεν προϋποθέτει μετάγγιση και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από την ίδια κιόλας ημέρα ή την επομένη.
Πλεονεκτήματα: Η τοποθέτησή του μοσχεύματος ημιτενοντώδους με τη χρήση μόνο ενός τένοντα από τους οπίσθιους μηριαίους διασφαλίζει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, όπως είναι τα εξής:
· Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
· Διατήρηση δύναμης του σκέλους (αφού διατηρείται ο ένας τένοντας)
· Διατήρηση της ιδιοδεκτικότητας του σκέλους (αφού διατηρείται ο ένας τένοντας)
· Μικρότερος χρόνος επανόδου στις αθλητικές δραστηριότητες (3 μήνες αντί για 6)
· Πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και πιο γρήγορη αποκατάσταση
· Καλύτερη και ταχύτερη αποθεραπεία για τον ασθενή

Αποθεραπεία: Η επιστημονική και εμπειρική κατάρτιση στην εφαρμογή της μεθόδου μπορεί να εγγυηθεί ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Το μόνο που απαιτείται από τον ασθενή είναι πιστή παρακολούθηση του πρωτοκόλλου αποθεραπείας, το οποίο προβλέπει χρήση κηδεμόνα με ρυθμιζόμενο εύρος κίνησης και εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας μέχρι να «ωριμάσει» το μόσχευμα και να αποκτήσει την απαιτούμενη αντοχή.

Επικοινωνία :pothitakisgiwrgos@gmail.com, athensorthopaedic.gr

About kymaeditor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − sixteen =