Άκυρη έκρινε το ΣτΕ την μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια Πειραιά

Άκυρη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση την οποία το καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη ορισμένων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά για να στελεχώσουν θέσεις διοικητικών γραμματέων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του αυτή έκανε ουσιαστικά δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ενόψει των διατάξεων του Συντάγματος για τον τομέα της Δικαιοσύνης και τον συνταγματικό κανόνα για την στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μονίμους δικαστικούς υπαλλήλους, για την μετακίνηση υπαλλήλων στα Δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων.

Για το λόγο αυτό στο διια ταύτα της απόφασής της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η Συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στα δικαστήρια με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή μετακινούνται προς αυτά μπορούν με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις για την Δικαιοσύνη να αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών δεν μπορούν να ανεβαίνουν σε έδρες ακορατηρίων, ούτε να συμμετέχουν σε δικαστικά συμβούλια, καθώς τα καθήκοντα των μονίμων δικαστικών υπαλλήλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το δικαιοδοτικό έργο της δΙκαιοσύνης.

 

About kymaeditor

Check Also

Πτώση οχήματος στη θάλασσα στη Σαλαμίνα

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή της Σαλαμίνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη Ι.Χ.Ε. οχήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *