Άμεσα μέτρα για το μεταναστευτικό ζητά η ΚΕΔΕ.

Άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η χώρα μας κινδυνεύει, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και υποδομές.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ αποφάσισε τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή τόσο των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ όσο και των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με θέμα το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Ναυτιλίας Θεοδωρή Δρίτσα, του αρμόδιου γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου καθώς και δημάρχων ακριτικών και παραμεθόριων Δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις μεταναστευτικές ροές.

Η ανυπαρξία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και η ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των δημάρχων.

Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους, μεταξύ άλλων, διατύπωσαν την θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στη συνάντηση.

Επίσης προτάθηκε από κάποιους παριστάμενους Δημάρχους η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης εγκαταστάσεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι αιρετοί καταγγέλλουν την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και προτείνουν, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε., η μετακίνηση τους σ’ αυτές να γίνεται απευθείας.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σε διάστημα ενός έτους οι ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν αυξηθεί κατά 284%. Μάλιστα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τώρα έχουν εισέλθει στη χώρα 100.000 μετανάστες.
Οι τοπικές κοινωνίες πάντως που ήδη διάγουν δύσκολη φάση θεωρούν απόλυτη ανάγκη τη ρύθμιση του μεταναστευτικού.

 

About kymaeditor

Check Also

Προβολή της Μήλου σε Βρετανία και Αυστραλία

Στην κορυφή των ταξιδιωτικών επιλογών κατατάσσει τη Μήλο η αυστραλιανή ιστοσελίδα delicious.com, που αναφέρει ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *