Άνοιγμα Τσίπρα στο ΚΚΕ

Αυτοδυναμία για να προχωρήσει το πρόγραμμά του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον Ενικό στην τηλεόραση του Star.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερες κάλπες, ενώ έκανε «άνοιγμα» προς το ΚΚΕ.

Προσδιόρισε για πρώτη φορά ότι το κόμμα του μιλά για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (πάνω από το 50%), ξεκαθαρίζοντας για το νόμισμα ότι «δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ» και μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε απολύτως πεπεισμένος ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα δεχθεί κατά τη διαπραγμάτευση την αντικατάσταση του ευρωπαϊκού προγράμματος με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι το σενάριο νέων εκλογών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία και υπό αυτή την έννοια «δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι το σενάριο νέων εκλογών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι αναγκαίο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός να δώσει στο κόμμα του ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και έχει την εμπειρία και την γνώση να αποτρέψει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο λαός θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί απέκτησε ιδεολογία ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά γιατί θα επιλέξει έναν δρόμο με αξιοπρέπεια.

«Όχι σε συνεργασία με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Δημοκράτων Σοσιαλιστών»

Για αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μετεκλογικά με πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και το Ποτάμι, με το οποίο υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι απηύθυνε έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το οποίο επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο.
Στην ερώτηση αν και με ποια κόμματα θα συνεργαστεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του θα κινηθεί με βάση το πρόγραμμά του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μια ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ. Αν χρειάζεται ανοχή ή ψήφο του ΚΚΕ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει εκείνο , είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την αποτυχία συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ειλικρινής προγραμματικός διάλογος , ότι το κόμμα του έθεσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο συμφωνία δεν υπήρξε. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μετά τις εκλογές.

Το χρέος

Σε ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τελικά την έξοδο από την ευρωζώνη, ως απάντηση στις πιέσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί για να έχουμε τέτοιο σχέδιο. Η συζήτηση στην Ευρώπη άλλαξε πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα ούτε PLAN B.
«Θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο μας»
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ θα αξιοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει λύση και να την παρουσιάσει ως δική της επιτυχία . Υπάρχει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα κανένα δημοψήφισμα είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και ρήτρα ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν ο κ. Σαμαράς όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την πολιτική. Δεν ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο, αλλά σε μια πολιτική που θα είναι λύτρωση για τη χώρα.

Στην ερώτηση αν δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρόνου και μείωση των επιτοκίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα βάλει ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης.
Κληθείς να απαντήσει αν ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του «καμία θυσία για το ευρώ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ευρώ με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη έχουν γίνει πολλές θυσίες και δεν υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετες.

«Θα ακολουθήσουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Όχι μνημονιακό»

Περνώντας στα ενδότερα της διαπραγμάτευσης, ο ίδιος εκτίμησε πως τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και οι άλλοι θα επιχειρήσουν να καρπωθούν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως δική τους επιτυχία για την έξοδο από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως “ούτε μία στο εκατομμύριο η κ. Μέρκελ δεν θα πει όχι” και επέμεινε πως “αν ακουστεί το ‘όχι’, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ. Κανένα δημοψήφισμα, καμία κρυφή ατζέντα”.

Εθνικά θέματα

Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πατριωτική και διεθνιστική δύναμη. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον τόπο μας αλλά δε θεωρούμε και εχθρούς τους άλλους λαούς» είπε.
Στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας τόνισε ο «ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε. Τώρα εμείς διεκδικούμε τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως βαθιά πληγή το Κυπριακό. «Είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Θέλουμε να λυθεί. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει μόνο με καλές προθέσεις. Χρειάζεται να κάνει πίσω η τουρκική πλευρά. To Βarbaros παραβίασε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις της Λευκωσίας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, οι γείτονες όχι. Για να υπάρξει ΑΟΖ απαιτείται συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Εμείς θα την επιδιώξουμε» είπε.
«Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν και σήμερα τα πληρώνουμε. Πρέπει να μπαίνουν ευδιάκριτες κόκκινες γραμμές» συμπλήρωσε για τα εθνικά θέματα.

About kymaeditor

Check Also

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης. Συγκεκριμένα 23 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *