Έκθεση της ΓΣΕΕ για τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: Κουπόνια για super market, αντί χρημάτων!

 Σοκάρουν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση, η εκμετάλλευση των υπαλλήλων έχει πια ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού οι εργοδότες πληρώνουν σε… είδος τους υπαλλήλους τους. Πολλά αφεντικά δίνουν κουπόνια αντί για μεροκάματα ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που πληρώνονται με ένα πιάτο φαγητό ή ένα κρεβάτι σε ξενοδοχείο και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους συστηματικά με έναντι του μισθού και τα υπόλοιπα σε κουπόνια για το super market, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δέχονται να δουλεύουν για ένα πιάτο φαγητό και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, προκειμένου να μην πάρουν τον δρόμο της ανεργίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρωστούν στους υπαλλήλους τους μισθούς τριών έως και 12 μηνών και πληρώνουν με έναντι, ενώ άλλες καταβάλλουν τις αμοιβές ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως, όπως υποχρεούνται.

Την ίδια ώρα, σύστημα τείνει να γίνει η παράνομη κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας με τους εργαζόμενους παρόλα αυτά να υπογράφουν πως τα λαμβάνουν κανονικά. Η ΓΣΕΕ υπολογίζει των αριθμό αυτών των εργαζομένων σε ένα εκατομμύριο!

Μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ τον μήνα 

Όσο κατεβαίνουμε ηλικιακά, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Για τους νέους κάτω των 25 ετών, καταγράφονται ακραία φαινόμενα υπο-πληρωμής. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν πως υπογράφονται μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ τον μήνα για τετράωρη απασχόληση, ήτοι 2,25 ευρώ ημερησίως.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 423.000 αναγγελίες προσλήψεων μόνο οι 233.000 αναλογούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 140.000 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και υπόλοιπες 50.000 σε εκ περιτροπής απασχόληση.

 

 

About kymaeditor

Check Also

12 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την Ειδική Παροχής Μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε η πλατφόρμα, https://parentalbenefits.dypa.gov.gr, για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *