Έκθεση της Κομισιόν: Άνοδος του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

Ευχάριστες προβλέψεις φέρνει για την Ελλάδα και την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας η Κομισιόν αφού μιλά για άνοδο του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας την περίοδο 2014-2016.

Πιο συγκεκριμένα, στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία άρχισε να μεγεθύνεται πάλι το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καθώς ενισχύθηκε η ιδιωτική κατανάλωση και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των πολιτικών, επηρεάζει την εμπιστοσύνη και μπορεί να επιδράσει στον ρυθμό της ανάκαμψης, τονίζεται μεταξύ άλλων.

Κινδυνεύει η ανάπτυξη

Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, όπως αναφέρεται, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση και κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο, κυρίως χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις καλές επιδόσεις των εξαγωγών και κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά από το 2008.

Η αναπτυξιακή τάση υπήρξε ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές επηρέασαν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι μετά τις αυξητικές τάσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης έπεσε στο 98,9 το Δεκέμβριο, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης από τον Απρίλιο. ‘

Η ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να κινηθεί στο 1% σε ετήσια βάση, αλλά η αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει πως οι προβλέψεις αυτές προετοιμάστηκαν επί τη βάσει της πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων του προγράμματος. Επί τη βάσει αυτή, όπως σημειώνει, η ιδιωτική κατανάλωση, θα ωφεληθεί από τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου και τη βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η αύξηση στις εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί το 2015, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του ευρώ, τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και τις συνεχείς βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν αισθητά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει πως συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2015.

Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6%, καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται οι συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,5% το 2015 και να μειωθεί στο 0,9% το 2016. Προϋπόθεση είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται το εξωτερικό εμπόριο με τη στήριξη διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Αφού έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013, η ανεργία άρχισε να μειώνεται το 2014, φτάνοντας το 26,6%, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας περίπου 100.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 25% το 2015 και στο 22% το 2016, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης και της επιτυχίας στα προγράμματα απασχόλησης.

Οι τιμές καταναλωτή, μειώθηκαν κατά 1,4% το 2014, κάτι που αντανακλά τη μείωση στις τιμές πετρελαίου, το χαμηλότερο κόστος εργασίας και το πιο υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο και στους τομείς της υγείας και της ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό πρόσημο το 2015, λόγω της συνεχιζόμενης εσωτερικής προσαρμογής και των χαμηλών τιμών πετρελαίου διεθνώς και να επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2016, όταν επιβεβαιωθεί η πλήρης ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ύπαρξη κινδύνων συνδέεται με την αβεβαιότητα στην πορεία των πολιτικών, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια επίδραση στην εμπιστοσύνη, την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Βελτίωση των δημόσιων οικονομικών

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας, εξακολουθεί να ενισχύεται. Η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, βελτίωσε αισθητά τη δημοσιονομική θέση της χώρας και το 2014 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα, το οποίο δεν επηρεάζεται πλέον από τα υψηλά μέτρα μιας χρήσης, που αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2012 και κυρίως το 2013, αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014, κατά την Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα συμβάλει στη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για μακρά περίοδο, παρά τα υψηλά επίπεδα του χρέους. Οι κίνδυνοι σχετικά με τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο, συνδέονται με την προσωρινή επιδείνωση των φορολογικών εσόδων, κάτι που αντανακλά την αβεβαιότητα στην εφαρμογή μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ή από την ισχυρότερη επιβράδυνση της οικονομίας, καταλήγει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

About kymaeditor

Check Also

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS – Βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους, περίπου 600.000 επαγγελματίες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *