Έκθεση του Βασίλη Φωτόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το ζωγραφικό έργο του κορυφαίου Έλληνα σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου καθώς επίσης και οι άκρως θεατρικές και επιβλητικές συνθέσεις του ζωγράφου Σάββα Πουρσανίδη συνθέτουν την έκθεση «Πάθη Σωμάτων» που  εγκαινιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά , το Σάββατο 10 Μαΐου στις 18.00.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πιστό στη δέσμευση του να καταστεί σημείο αναφοράς όλων των τεχνών οργανώνει και παρουσιάζει στους χώρους των φουαγιέ την πρώτη του εικαστική παρέμβαση επιλέγοντας το έργο του Βασίλη Φωτόπουλου.

Αποδίδοντας τιμή στον κορυφαίο μας σκηνογράφο – και κάτοχο Όσκαρ για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς (1964)  –  αποδίδει τιμή στη σκηνική μας παράδοση. Γιατί δίπλα στον Φωτόπουλο στοιχίζονται ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Κακογιάννης, ο Μινωτής, ο Χατζιδάκης.

H έκθεση – αφιέρωμα στο Βασίλη Φωτόπουλο περιλαμβάνει μια ενότητα 40 άγνωστων εικαστικών έργων του, τα οποία φιλοξενήθηκαν ήδη σε αντίστοιχη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας. Οι πίνακες του Φωτόπουλου αποδίδουν το σύμπαν του ζωγράφου το οποίο κυριαρχείται από τη λατρεία της νεότητας αλλά και από την αίσθηση του μάταιου των πραγμάτων.

Ελεγειακός και βαθιά ανθρώπινος ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει το «αλώνι του κόσμου» με τις ανθρώπινες υπάρξεις να εμφανίζονται για λίγο και έπειτα να χάνονται. Η κομψότητα των έργων του δεν κρύβει το δράμα ή και τον τρόμο που συχνά υποβόσκουν. Τα σώματα είναι εκεί έκθετα, αινιγματικά εξωτικά αλλά και έτοιμα να συντριβούν.

Την έκθεση του Βασίλη Φωτόπουλου συμπληρώνουν τέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων του Σάββα  Πουρσανίδη. Στους πίνακες του ζωγράφου πρωταγωνιστούν οι μουσικοί οι οποίοι  γυμνοί σαν αρχαίοι ήρωες παράγουν τέχνη πάνω στη μεγάλη σκηνή του κόσμου. Λίγες φορές στην ευρωπαϊκή τέχνη η ζωγραφική και η μουσική έχουν συνυπάρξει τόσο εκφραστικά.

Οι μουσικοί του Πουρσανίδη με τα σώματα τους τα ίδια σπρώχνουν το σκοτάδι της βαρβαρότητας και επιβάλλουν το φως της τέχνης τους.

Την επιμέλεια της έκθεσης έκαναν ο  Μάνος Στεφανίδης και  η Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη.

Την ημέρα των εγκαινίων ο επιμελητής Μάνος Στεφανίδης και ο ζωγράφος Σάββας Πουρσανίδης θα ξεναγήσουν το κοινό στους χώρους της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης.. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 30 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή  στο κοινό κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.

Είσοδος ελεύθερη

About kymaeditor

Check Also

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει θεσπιστεί από την #UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *