Ένας στους 3 Έλληνες έχει χρέη στο δημόσιο και δεν πληρώνει!

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους οφειλέτες αφού ένας στους 3 Έλληνες έχει χρέη στο Δημόσιο και δεν πληρώνει!  Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι ενδεικτικά αφού  ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου παρουσίασε εκρηκτική αύξηση 35% τον Σεπτέμβριο  και έφτασε τους 3.303.110, (που άφησε απλήρωτους φόρους),  από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου

 Ειδικότερα. σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η κατακόρυφη αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα, οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), είτε επειδή περίμεναν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου με την έκδοση νέου διορθωμένου εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε προέκυψε από δικά τους λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, οπότε αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.

Επίσης πολλοί φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την εφορία ενόψει της νέας ρύθμισης που προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Πολλοί φορολογούμενοι προτίμησαν, δηλαδή, να «παγώσουν» τις πληρωμές τους περιμένοντας μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πάρα πολλές δόσεις.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν επίσης ότι:

Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία έφθανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή μέσα 21 μήνες.

Οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν πενιχρά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών.

Κι από τα χρέη των 2,27 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών. Επιπλέον, από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου των οφειλετών.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν 81.963.651 ευρώ σε 72.986 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *