Έρχεται η Αμερικανική Οικονομική Αστυνομία- Έλεγχοι φωτιά στα εισοδήματων των Ελλήνων

 Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες  της κυβέρνησης που λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου, μετά και τις ανατροπές που φέρνει η κατάργηση των τεκμηρίων και η καθιέρωση του περιουσιολογίου.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για τους φορολογικούς ελέγχους στη μεταμνημονιακή εποχή και έρχεται η Αμερικανική Οικονομική Αστυνομία με ελέγχους – φωτιά στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, τα παλαιού τύπου τεκμήρια διαβίωσης φεύγουν και έρχονται τα τεκμήρια νέου τύπου για να μπει τέλος σε μια πεπαλαιωμένη μέθοδο προσδιορισμού του εισοδήματος που προκαλεί αδικίες χωρίς να συντελεί στην αποκάλυψη του πλούτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.

 

Oυσιαστικά θα πρόκειται για την εφαρμογή της μεθόδου που ακολουθεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια η περίφημη υπηρεσία IRS των HΠA. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων.

 

Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των τεκμηρίων κρίνεται αποτυχημένη και όπως φαίνεται τα τεκμήρια μπαίνουν για πάντα στο “συρτάρι”. Κλάδοι και επαγγέλματα με ιστορικό φοροδιαφυγής θα μπουν πρώτοι στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

 

Οι έλεγχοι, που ήδη διενεργούνται πιλοτικά σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, θα είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί ενώ με το αποκαλούμενο risk analysis, δηλαδή ειδικά κριτήρια με τα οποία οι υπηρεσίες θα τίθενται σε κατάσταση “κόκκινου” συναγερμού, θα εντοπίζονται περιπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής.

 

Οι ελεγκτές θα περνούν από το “μικροσκόπιο” δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα κατοικίας, γραφείου, ιδιωτικών σχολείων και κλινικών, πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες και δόσεις δανείων, ιδιωτικές ασφάλειες καθώς επίσης λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας.

 

Όλες οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Επίσης θα παίζει ρόλο η περιουσιακή κατάσταση, τα έργα τέχνης που έχει κάποιος φορολογούμενος στην κατοχή του, τα κοσμήματα και οι καταθέσεις.

 

Μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, “Ανατροπή”, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνέδεσε το ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Μόνιμη γίνεται και η ρύθμιση για τα Τέλη Κυκλοφορίας, όσων παίρνουν πίσω τις πινακίδες, καθώς θα επιβαρύνονται μόνο για τους μήνες που απομένουν ως το τέλος του έτους.

 

Ως και πέρυσι, όποιος ήρε το καθεστώς ακινησίας, έπρεπε να πληρώνει Τέλη για το σύνολο του έτους.

 

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *