Έρχονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Οπισθοχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με μεγάλο αριθμό πολιτών να μη μπορεί να πληρώσει τα ποσά που του έβγαλε το Taxis. Πλέον, το υπουργείο φέρνει ελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και μελετά απαλλαγές και εκπτώσεις για ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το Έθνος εξετάζεται το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση να καθοριστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και κατά 50% ή η πλήρης κατάργησή του όπως είχε γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες με το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πιο αναλυτικά μελετάται να:

1) μειωθεί στο μισό ο φόρος για οικογένειες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο και το κάθε παιδί. Αυτό, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπο την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

2) υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με το ποσό να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί και για ακίνητο έως 150 τ.μ.

Επιπλέον υπάρχει η σκέψη να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και οι δόσεις αντί για τον Δεκέμβριο του 2014 να φτάσουν έως τον Φεβρουάριο του 2015. Οι δόσεις έτσι από 5 θα γίνουν 7.

Σε περίπτωση λάθους υπάρχει δυνατότητα διορθωτικής δήλωσης Ε9 έως το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο θα πρέπει οι δόσεις να καταβαλλονται κανονικά μέχρι την αναγμώριση του λάθους.

Ποιοι επιβαρύνονται

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα με το Έθνος από τον ΕΝΦΙΑ επιβαρύνονται:

– Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας, καθώς τα ακίνητα αυτά απαλλάσσονταν από το χαράτσι της ΔΕΗ λόγω του ότι δεν είχαν ρεύμα αλλά και από το ΦΑΠ, ο οποίος επιβαλλόταν για αξία άνω των 200.000 ευρώ.

– Οι κάτοχοι ηλεκτροδοτούμενων-ημιτελών ή αποπερατωμένων κτσμάτων που η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

– Οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013 και πλέον προσμετρώνται στην έκταση της κατοικίας αυξάνοντας τα τετραγωνικά που αποτελούν τη βάση υπολογισμού του φόρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *