Έρχονται επιπλέον φόροι 3,5 δισ. ευρώ για 2,4 εκατ. φορολογουμένους

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να τελείωσε, όμως δεν τελείωσαν τα βάσανα για τους Έλληνες αφού ήρθε η ώρα της (νέας)… λυπητερής. Πιο συγκεκριμένα, επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2,4 εκατομμύρια Έλληνες που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Καθένας τους καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.433 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη φοροεπιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

 Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία (μέχρι 13/7/2014) δείχνουν ότι:

– 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,374 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.433 ευρώ.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

 Τέσσερις διαφορετικοί φόροι

Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

α) Τον φόρο εισοδήματος

β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) Το τέλος επιτηδεύματος

δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

– 1.108.862 δηλώσεις ή το 20,28% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 293,26 εκατ. ευρώ ή 265 ευρώ κατά μέσο όρο.

– 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Αποθήκη με μεγάλη ποσότητα απομημιτικών προϊόντων εντοπίστηκε στην Ανατολική Αττική

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε, σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, στεγασμένος χώρος σε αγροτεμάχιο, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *