Έτοιμο το νομοσχέδιο για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Νομοσχέδιο για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλο το φάσμα των συμβάσεων εργασίας πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι  ο κοινωνικός διάλογος επί του νομοσχεδίου αρχίζει την Τετάρτη.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, το οποίο , σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με άλλο νομοσχέδιο.

Τις ρυθμίσεις δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτές, ακυρώνονται σειρά μνημονιακών προβλέψεων, όπως π.χ. η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, και επαναφέρεται πλήρως ο θεσμός της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, όπου μπορεί να προσφύγει ένα από τα δύο μέρη.

Με το νομοσχέδιο περιγράφονται (άρθρο 3) τα είδη των συλλογικών Συμβάσεων και αρμοδιότητα σύναψης τους, το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης (άρθρο 2) που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων (άρθρο 4, περιγράφεται η ισχύς και οι κανονονιστικοί όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (άρθρο 7) και ο χρόνος ισχύος της ΣΣΕ (άρθρο 9).

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τη «Συμφιλιωτική Διαδικασία» (άρθρο 13) στην περίπτωση που έχει προκληθεί διένεξη με αφορμή τη σχέση εργασίας είτε από την πλευρά συνδικαλιστικής οργάνωσης ή την εργοδοτική πλευρά. Επιπλέον, στα τελευταία επτά άρθρα (14 – 21) περιγράφεται η επαναφορά του καθεστώτος Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

About kymaeditor

Check Also

Πυρκαγιά σε καφετέρια στη συμβολή Αγίου Μελετίου και Πατησίων

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12   τα μεσάνυχτα σε καφετέρια που βρίσκεται σε υπόγειο κτιρίου στη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *