Αγριεμένη η τρόικα στην Ελλάδα: Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του ΕΚΑΣ και “stop” στις πρόωρες συντάξεις

 Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις στην  Ελλάδα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (η τελευταία πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος).  Οι πιστωτές μας ζητούν εδώ και τώρα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και απαιτούν  νέες ανατροπές- μειώσεις  σε συντάξεις  και όρια ηλικίας, κάτι που σημαίνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους των Ταμείων.

Ήδη έχει ξεκινήσει και απαιτείται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μικρή μηνιαία αύξηση όμως των μισθών είναι το … τυράκι.

Η παγίδα είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

About kymaeditor

Check Also

Ξεκινούν οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στις 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Τουρισμού-Φιλοξενίας της ΔΥΠΑ

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητριών και μαθητών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *