Ακτοπλόοι:Ζημιογόνος η αύξηση του ΦΠΑ στην ακτοπλοία

Σε μείωση των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει μία πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων, στις τουριστικές υπηρεσίες και στα νησιά καθώς και πλήγμα του κλάδου της ακτοπλοΐας προειδοποίησε ο πρόεδρος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλης, στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο για το θαλάσσιο τουρισμό.

Ο κ.Σακέλης σκιαγράφησε την εικόνα της ακτοπλοίας σήμερα και τόνισε πως η μείωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου (57 πλοία εκτός των πορθμείων) που είναι ο πιο σύγχρονος στην Ευρώπη (2 έως 15 έτη), δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς οι χωρητικότητες των πλοίων αυξήθηκαν και το 2014 μετέφεραν στα νησιά περισσότερους από 13 εκατ.επιβάτες, 1,8 εκατ.ΙΧ και 650 χιλιάδες φορτηγά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η απώλεια του μεταφορικού έργου, που την περίοδο 2009-2013 έφθασε τους 11,8 εκατ.επιβάτες, η αύξηση της τιμής των ναύλων στους επιβάτες τo 2014 κατά 8% σε σχέση με το 2009, αλλά και της τιμής των καυσίμων που διπλασιάστηκε την περίοδο 2009-2012, δημιούργησαν ζημιογόνα αποτελέσματα στις εταιρείες, που την περίοδο 2009 έως 2014 ξεπέρασαν το 1 δισ. Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στον κλάδο θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση.

About kymaeditor

Check Also

Πρόσκρουση Δ/Ξ πλοίου στο Πέραμα

Ενημερώθηκε, τις απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Περάματος ότι κατά την διάρκεια μεθόρμισης Δ/Ξ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *