Αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα

Αλλάζουν ο τρόπος υπολογισμού, ο χρόνος προειδοποίησης και τα όρια των ομαδικών αποχωρήσεων στον ιδωτικό τομέα. Αυτές είναι οι σκέψεις του υπουργείου Εργασίας όπως αναφέρει δημοσίευμα των “Νέων”.

Πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της στα προ μνημονίου επίπεδα προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, προωθεί ρύθμιση ώστε να επανέλθει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στα προ μνημονίου επίπεδα, τα οποία σήμερα είναι -ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας- έως έξι μήνες αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Ταυτόχρονα προωθούνται αλλαγές προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς, σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης προωθεί και την αλλαγή του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου από το 5% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 2%.

Επίσης σχεδιάζεται να επανέλθουν ο θεσμός των συνολικών διαπραγματεύσεων και οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Στις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας είναι να καταργηθεί ο νόμος για την επιστράτευση των εργαζομένων. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ), που έχουν κλείσει από το 2012 και οι αρμοδιότητές απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

About kymaeditor

Check Also

Δίκη Πισπιρίγκου: Η αγωνιώδης προσπάθεια για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας – Τι κατέθεσε αναισθησιολόγος

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου την αγωνιώδη και απελπισμένη για αρκετή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *