Ημέρες θάλασσας

Ανάγκη νέου κτιρίου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς θησαυρούς στους εκθεσιακούς του χώρους το οποίο  οικοδομήθηκε το 1889-1890 και που τώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι φθορές από το πέρασμα των χρόνων είναι ορατές στις κτιριακές του εγκαταστάσεις.

«Είναι από τα πρώτα μουσειακά κτίρια εν Ελλάδι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ γερασμένο κτίριο, ανεπαρκές για τις σημερινές ανάγκες» δηλώνει στο Έθνος η αρχαιολόγος, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και προϊστάμενη του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Καλλιόπη Παπαγελλή.

«Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν κάποιες ανακαινίσεις. Το 1983 έγινε μία ανακαίνιση του μουσείου κατά την οποία επισκευάστηκαν η στέγη και διάφορα κονιάματα», συνεχίζει «ενώ ακόμη μία ανακαίνιση έγινε το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, όπου έγινε και επανέκθεση σε σύγχρονες βιτρίνες καθώς και αλλαγή φωτισμού και εγκατάσταση κλιματισμού. Παρ’ όλα αυτά το κτίριο παραμένει ένα παλιό κτίριο με κεραμοσκεπή, με ανερχόμενη υγρασία που είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Έγινε μία μελέτη από έναν αρχιτέκτονα της Εφορείας μας και το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα δράσης του επόμενου έτους με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ» τονίζει η ίδια.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η επισκεψιμότητα του μουσείου αυξήθηκε το 2014, από τους 28.000 το 2013, στους 40.500 επισκέπτες. Στόχος των υπευθύνων του μουσείου δεν είναι η επισκευή του υφιστάμενου κτηρίου, αλλά η δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου Ελευσίνας, στους χώρους που είναι όμοροι με τον αρχαιολογικό χώρο.

Το Μουσείο της Ελευσίνας οικοδομήθηκε το 1889-1890 στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης της Ελευσίνας  σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάν. Μούση, για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού. Το κτήριο διέθετε αρχικά πέντε αίθουσες, ενώ γύρω στα 1930 προστέθηκε και μια νέα αίθουσα προκειμένου να συμπεριλάβει αγγεία και ευρήματα από το Ιερό και τα νεκροταφεία.

Το 1960 το Μουσείο ανακαινίστηκε  ενώ το 1983 έγιναν εργασίες συντήρησης στο κτήριο. Επισκευές στο Μουσείο και επανέκθεση πραγματοποιήθηκαν και μετά το μεγάλο σεισμό του 1999, που έπληξε τόσο το Μουσείο, όσο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.

 

About kymaeditor

Check Also

Λασίθι: Αυτοχειρία δύο νεαρών αστυνομικών

Συγκλονισμένη είναι η οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας στο Λασίθι από την, σχεδόν, ταυτόχρονη αυτοχειρία δύο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *