Αναζητείται συναίνεση με το ΔΝΤ- Συνάντηση Χαρδούβελη- Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

 Συνάντηση (μισής ώρας) με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από το ΔΝΤ,  με την Γαλλίδα γενική διευθύντρια του Ταμείου να  δείχνει θετική σε αυτό το ενδεχόμενο , ωστόσο να θέτει προϋποθέσεις για το βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών και να ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Η “βεντάλια” άνοιξε», ήταν η χαρακτηριστική πρώτη δήλωσης ανώτερης κυβερνητικής πηγής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την επικεφαλής του ΔΝΤ χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Ειδικότερα:

-Στην αρχή υπήρξε μια κατ’ ιδίαν δεκάλεπτη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ,

-στην συνέχεια η αντιπροσωπία του ΔΝΤ με την ελληνική αποστολή κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για περίπου μισή ώρα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες συμφώνησαν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα

«Οι συζητήσεις μόλις άρχισαν και η βεντάλια άνοιξε» έλεγε μετά την συνάντηση κυβερνητικός παράγοντας και σημείωνε:

-πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία έχει πολλά εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τους Ευρωπαίους εταίρους,

-όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

 

Ποιοι είναι οι όροι του ΔΝΤ

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας να διακόψει νωρίτερα το πρόγραμμα αλλά θέτει συγκεκριμένους όρους για να είναι το διαζύγιο συναινετικό.

Η κ. Λαγκάρντ ζητά:

– την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου από την τρόικα και

-να υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή βοήθειας, ώστε από τη μία να μπορεί η Ελλάδα να αποκρούσει τυχόν εκβιασμούς των αγορών και από την άλλη οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν δεσμεύσεις που να εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους.

Θέλουν καθαρή λύση οι αγορές

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών για μία ομαλή έξοδο στις αγορές, καθώς δε θέλουν αβεβαιότητα.

«Θέλουν καθαρή λύση. Στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», έλεγε με νόημα η ίδια πηγή.

Δηλώσεις Χαρδούβελη

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κυρία Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε»

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Από μέρους του Ταμείου, εκδόθηκε ανακοίνωση για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, στην οποία αναφέρεται:

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα.

Η κυρία Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Το ΔΝΤ θέλει επιτυχία

Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην συνάντηση σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει και αυτό να πιστωθεί μία ελληνική επιτυχία.

«Αισθανόμαστε ότι το ΔΝΤ είναι μαζί μας, κατανοεί τις θέσεις μας και θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει», τόνισε.

Σχετικά με τους όρους της επόμενης ημέρας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι δεν θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα και η όποια στήριξη δεν θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου.

Ποιοι ήταν παρόντες

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

 

Τον Γκίκα Χαρδούβελη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.

 

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *