Ανησυχητική η ενασχόληση των εφήβων με την τεχνολογία.

 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα  στοιχεία της  έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ),  σύμφωνα με τα οποία, ποσοστό 54,5% από τους εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών (54,5) απάντησαν ότι κάθονται κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη.

Η οθόνη αυτή – του υπολογιστή ή  της τηλεόρασης – εκτός από ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδίκτυο και ταινίες , τους εξασφαλίζει και πρόσβαση  στην ενασχόληση  με τον τζόγο, καθώς το 6,7% των μαθητών του γυμνασίου βρίσκονται σε κίνδυνο εξάρτησης. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται κατά 2,5 ώρες τα Σαββατοκύριακα που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

 

Πάντως όπως  προκύπτει από την έρευνα αγόρια και κορίτσια διαφέρουν σημαντικά ως προς τις συνήθειες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, καθώς τα αγόρια περνούν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ ίδια είναι η προτίμηση και για  τα δύο φύλα  σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κτλ.

Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική διαφορά αναφορικά με την ηλικία των εφήβων: οι 11χρονοι φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι  ένας στους εφτά μαθητές ηλικίας 15 ετών παρουσιάζει συμπτώματα εξάρτησης  , χωρίς να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ενώ δύο στους πέντε 15χρονους εφήβους έχουν στοιχηματίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (68%) από ό,τι τα κορίτσια (21%) αλλά και το 2,3% των εφήβων  έχει ήδη αναπτύξει προβληματική ενασχόληση, με τα αγόρια να είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό.

Η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περιέλαβε 4141 εφήβους.

About kymaeditor

Check Also

Γλυφάδα: Σύλληψη 33χρονου με βαρύ οπλισμό

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες  18-6-2024, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *