Αντάρτικο 24 “γαλάζιων” βουλευτών: Παράλογη η παρακράτηση ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές φόρων”

Την αντίθεση του προς το οικονομικό επιτελείο για την παρακράτηση ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές φόρων εκφράζουν 24 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς. 

Αναλυτικά η ερώτηση 

«Μπροστά σε μία νέα δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν όσοι από 1/10/14 ξεκίνησαν να λαμβάνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου πετρελαίου και το εκλογικό επίδομα των δημοτικών υπαλλήλων, αφού διαπίστωσαν ότι από τα αναμενόμενα ποσά, που είχαν να λαμβάνουν, έγινε τελικά προκαταβολική παρακράτηση της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ εφάπαξ. Τη στιγμή, που με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, κατόπιν μάλιστα και της σχετικής πρόσφατης ευνοϊκής Τροπολογίας, θα γινόταν σε 6 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου 2014 με τελευταία δόση τέλη Φεβρουαρίου του 2015!

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στην τρίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση, που υπέστησαν για παράδειγμα οι αγρότες στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου, σε μια εποχή κρισιμότατη από άποψη ρευστότητας για τον προγραμματισμό της αγροτικής τους παραγωγής.

Και αυτό γιατί βάσει εγκυκλίου στις 31/07/2014 «πάγωσε» η επιστροφή ΦΠΑ πριν γίνει η αντιπαραβολή και ο συμψηφισμός της με τυχόν οφειλές των φορολογουμένων.

Επειδή η πρόθεση του Νομοθέτη του Νόμου 4254/2014 – για τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών, που έχουν δημιουργήσει οι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία, με τις όποιες επιστροφές (φόρου ή ΦΠΑ) ήταν να ενισχύσει τα «κουρεμένα» ασφαλιστικά ταμεία και να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και όχι να τιμωρήσει τους αγρότες και τους συνεπείς φορολογούμενους.

Επειδή είναι παράδοξο, αν όχι παράλογο, να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατάται προκαταβολικά και εφάπαξ, ο φετινός φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα σταματήσετε την παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ από τη διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ, εισοδήματος και κάθε λογής επιδόματος και ενίσχυσης και θα επιστρέψετε τα χρήματα, που παρακρατήθηκαν από τους δικαιούχους μέχρι σήμερα».

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

Σεισμική δόνηση των 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στα Καμένα Βούρλα το πρωί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *