Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, με απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αργά το βράδυ της Τετάρτης την εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1000 ευρώ και άνω, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να υποχρεούται να την εφαρμόσει αναδρομικά.

Σύμφωνα με την απόφαση που βγήκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο κρίθηκε αντισυνταγματική. Με βάση λοιπόν την απόφαση αυτή το κράτος πρέπει να σταματήσει αμέσως την παρακράτηση της εισφοράς, όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ , καθώς τον Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα Ταμεία.

Όπως είπε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο Αλέξης Μητρόπουλος, η απόφαση είναι “δεσμευτική” και “αμετάκλητη” ενώ τόνισε ότι δεν αποφασίστηκε αναδρομική κατάργηση της εισφοράς λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και άνω είτε προσέφυγαν οι ίδιοι είτε όχι. Τόνισε ότι εάν ήταν αναδρομική η εφαρμογή, το κόστος θα υπερέβαινε το 1 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε πρώτη φορά το 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010, ενώ παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1% – 4% σε κλιμακούμενο ποσοστό, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων.

About kymaeditor

Check Also

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Μια νέα γυναικοκτονία συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αμφιλοχία. Την ώρα που η 37χρονη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *