Απελευθέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της πώλησης του ΟΛΠ.

Στην τελική ευθεία για την απελευθέρωση του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανεβάζει ρυθμούς, ωστόσο το οριστικό σήμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Αύριο Τρίτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο τις αλλαγές στους όρους της προκήρυξης, προκειμένου αμέσως μετά να τις αποστείλει στους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού. Με αυτά τα δεδομένα και υπό την προϋπόθεση ότι θα καμφθούν οι όποιες ενδοκυβερνητικές ενστάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους τοποθετείται χρονικά γύρω στον Ιούλιο.

Οι αλλαγές που προτίθεται να θέσει η κυβέρνηση αφορούν τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής.Μια επιπλέον αλλαγή αφορά και την αύξηση πιθανόν του ετησίου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο. Σήμερα το ετήσιο μίσθωμα που δίνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο ως παραχωρησιούχος είναι 2%. Πιθανότατα αυτό να αυξηθεί.

Στη β’ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η κινεζική Cosco, καιη ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), η Ports of America,η ICTS και η Utilico.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές και προς συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους όπως η νέα σύμβαση παραχώρησης που θα συνάψει το Δημόσιο με τους υποψήφιους επενδυτές (master concession).
Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν ως δεσμευτικές υποχρεώσεις οι επενδύσεις που θα συμφωνηθούν, πέραν του τιμήματος και του ετησίου μισθώματος. Άλλη εκκρεμότητα αφορά τη σύμβαση της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement), που μένει να υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και επενδυτή.

About kymaeditor

Check Also

Δύο πλοία έφτασαν στον Πειραιά με 200 μετανάστες που θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα

Συνολικά περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *