Αποθέωση Παπανδρέου στο Ζάππειο- Γιούχα σε Βενιζέλο: Προδότη φύγε από εδώ

Τον διχασμό που υπάρχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε η εκδήλωση, το βράδυ της Δευτέρας, στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο.  Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΙΣΤΑΜΕ, το κλίμα ήταν βαρύ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού αποδοκιμάστηκε έντονα από τους παπανδρεϊκούς. «Προδότη φύγε από εδώ» ήταν η βαριά έκφραση που ακούστηκε  εναντίον του, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν «ρίξτε τα δεκανίκια της Δεξιάς» ενώ αποθεώθηκε από τον κόσμο ο Γιώργος Παπανδρέου που έκανε αρχηγική εμφάνιση.

Ο κόσμος φώναζε εν χορώ «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά».

Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αντιδράσει λέγοντας «Άκουσα το σύνθημα »Γερά, να πέσει η Δεξιά». Θα μιλήσουμε με την ειλικρίνεια που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και το πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα καθώς ο κόσμος συνέχισε να φωνάζει συνθήματα και να τον αποφοκιμάζει.

Ο κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε ουκ ολίγες φορές να διακόψει την ομιλία του από την ένταση που επικρατούσε και τα συνθήματα.

Το θερμόμετρο, χτύπησε πραγματικά κόκκινο όταν μερίδα από τους παρευρισκόμενους αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «προδότη», λέγοντας του «φύγε από εδώ, δεν έχεις καμία δουλειά».

«Όλοι κρινόμαστε και πολιτικά και προσωπικά. Έχουμε ευθύνη όλοι όσοι κάναμε αυτή την επιλογή. Ποτέ δεν είχαμε προετοιμάσει τα στελέχη και την παράταξη για δύσκολες επιλογές. Σήμερα κουβαλάμε εδώ τις μνήμες μίας μεγάλης πολιτικής διαδρομής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε επίσης πως το κόμμα έκανε επιλογές χωρίς όμως να έχει πείσει για αυτές το σύνολο του κόσμου της παράταξης.

«Όλοι κρινόμαστε και συλλογικά αλλά και ατομικά»

Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο εορτασμός της επετείου συμπίπτει με την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης πολιτικής χρονιάς

«Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και προσωπικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας, ιδίως για όσους έπαιξαν ρόλο καθοριστικό και πολύ περισσότερο ηγετικό σε κρίσιμες φάσεις, απώτερες ή εγγύτερες της διαδρομής του τόπου και της παράταξης.

Όλοι κρινόμαστε και συλλογικά αλλά και ατομικά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε «Αποφασίσαμε την άνοιξη του 2010, εκ των πραγμάτων, ν” ακολουθήσουμε το δρόμο της εθνικής και ιστορικής και κοινωνικής ευθύνης και όχι της μικροκομματικής δημαγωγίας ή αυτοπροστασίας.

Αναλάβαμε ευθύνες δυσανάλογα μεγάλες και έτσι διευκολύναμε τη φυγή άλλων και την απόκρυψη του μεγάλου μεριδίου της δικής τους ευθύνης. Κάναμε προφανώς λάθη και άρα αδικίες και αστοχίες σε επιμέρους χειρισμούς. Κάναμε όμως με τεράστιο κόστος μια επιλογή βαθιά ριζοσπαστική και προοδευτική».

«Δυστυχώς την κάναμε χωρίς να έχουμε πείσει όλους εκείνους που συγκρότησαν το πλειοψηφικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης σταδιακά από το 1977 μέχρι το 2000 και το ξαναστήριξαν με δυσανάλογα μεγάλες προσδοκίες το 2009» σημείωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας «Είδαμε να διαχωρίζουν τη θέση τους και ν” ακολουθούν το δρόμο της προσωπικής ευκολίας, στελέχη μας που έπρεπε όχι να πεισθούν και να ξεπεράσουν κάθε αμφιθυμία, αλλά ν” αγωνιστούν για να πείσουν τους καλόπιστους αλλά δυστυχώς απροετοίμαστους συντρόφους της κοινωνικής μας βάσης, που είχαν γαλουχηθεί με μια τελείως διαφορετική αντίληψη περί κράτους, κόμματος και πολιτικής».

Αρχηγική εμφάνιση Γιώργου και μήνυμα επιστροφής

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση και έστειλε μήνυμα επιστροφής.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου:

«Στον διάβα αυτής της ιστορικής πορείας και λάθη έχουν γίνει – κανένας μας αλάθητος – πρώτος το ομολογώ. Αλλά όσοι θέλουν να απαξιώσουν τις τεράστιες προσπάθειες για δημοκρατία και αλλαγή, την ιστορία αυτού του λαϊκού κινήματος, τους αγώνες που άλλαξαν την χώρα, απλά – πολύ απλά, θέλουν έναν λαό, έναν πολίτη, ηττοπαθή, ένα πολίτη που δεν πιστεύει στον εαυτό του, παραιτημένο»

«Αυτό που θέλαμε να πούμε με αυτή την έκθεση είναι ένα «ΟΧΙ». Στην απαξίωση και στην ηττοπάθεια. Και ένα ΝΑΙ, ΝΑΙ μπορούμε. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του Κινήματος. Να πούμε ότι, στην πρόσφατη κρίση, οι θυσίες, οι σκληρές αποφάσεις που μας πόνεσαν όλους, όσο και αν ήταν απαραίτητες δεν μας ήταν αρεστές. Μας έκαναν πιο σοφούς και πιο ταπεινούς αλλά η ιστορία μας δεν θα ακυρωθεί, τα όνειρά μας δεν θα ταπεινωθούν ούτε θα χαθεί η πίστη μας στις δυνατότητες της χώρας».

Θα υπηρετήσω την απαίτηση για μια νέα αρχή

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου για ολική επιστροφή αποτυπώνεται στη φράση ο «κόσμος μας αναζητά νέα αρχή»

Όπως είπε:

«Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί.

Επιδίωξή μου είναι, περιδιαβαίνοντας την ιστορία μας, να συμβάλλουμε ώστε να πραγματοποιηθεί ένας «ανοιχτός» δημόσιος διάλογος για τα μεγάλα διακυβεύματα του καιρού μας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Του σήμερα και του αύριο των Ελλήνων».

«Το 2009 ήμασταν μόνοι στο εξωτερικό και την Ελλάδα»

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε «Και αν σήμερα υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, δεν είναι άλλο από τη μάχη απέναντι στην εξάρτηση της χώρας.Τότε, από τα ανάκτορα και τις ξένες δυνάμεις, ακόμη και τη βία μιας δικτατορίας. Σήμερα, από τα πάσης φύσεως κατεστημένα, εντός ή εκτός Ελλάδας, που δημιούργησαν και συντήρησαν δομές εξάρτησης μέσα από το πελατειακό κράτος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος αυτής της προσπάθειας. Μόνοι μας βρεθήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, παλέψαμε σκληρά και αποτρέψαμε μια εθνική καταστροφή. Έδωσα προσωπικό αγώνα μαζί με το οικονομικό μας επιτελείο.Αλλά ήμασταν μόνοι. Μόνοι στο εξωτερικό. Αντιμέτωποι με το σύνολο των Ευρωπαίων, τους λέγαμε ότι, το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό μόνο, αλλά και ευρωπαϊκό.

Δεν μας έδιναν ούτε τον χρόνο που ζητήσαμε. Μόνοι στην Ελλάδα. Έχοντας απέναντι όλους να λοιδορούν, παριστάνοντας με ευκολία τους μάγκες, ενώ η χώρα ήταν ετοιμόρροπη. Τελικά τα καταφέραμε.

Διασφαλίσαμε ένα οικονομικό πρόγραμμα στήριξης. Σήμερα κάποιοι σκόπιμα αποσιωπούν ότι τα όσα στη συνέχεια πέτυχε η χώρα, ακόμα και η σημερινή συζήτηση για την εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους, οφείλονται σε αυτούς που ξεκίνησαν την προσπάθεια και έπεισαν τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα».

Παρών ο Παπακωνσταντίνου- Ποιοί παραβρέθηκαν

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην εκδήλωση ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ το παρών έδωσαν πολλά στελέχη της παπανδρεϊκής περιόδου

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι οι: Φίλιππος Πετσάλνικος, Μάρκος Μπόλαρης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Γιώργος Νικητιάδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Καψής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Διαμαντιδης, Ροδούλα Ζήση, Δημήτρης Νιώτης, Χρήστος Αηδόνης, Παντελής Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Έξαρχος, Μανώλης Όθωνας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Ρέππας, Ντίνα Λάζαρη, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Άννα Ναλάρα, Γιάννης Κάψης, Γιώργος Παπακωνσταντινου, Μιλτιάδης Παπαϊωαννου, Αντώνης Βγόντζας, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Παναγόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Σαλαγιάννης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Γκεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση, αισθητή στην Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22.07. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αθήνα. Το επίκεντρο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *