Αποκαλύψεις Γιόζεφ Άκερμαν: Υπήρχε κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2010

Κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010 το οποίο είχε παρουσιαστεί στον Γ. Παπανδρέου και ο οποίος το αρνήθηκε αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Βήμα ο ελβετός τραπεζίτης δρ Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank επιβεβαιώνει πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν σε βιώσιμα επίπεδα, είχε προτείνει ένα σχέδιο δανειακής στήριξης που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε λόγω γερμανικής υπαναχώρησης.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις «εθνικές» μεταρρυθμίσεις»

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Άκερμαν αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις «εθνικές» μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει φοροδιαφυγή και προσοδοθηρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη του «σχεδίου Άκερμαν», το οποίο φέρεται να είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2010 στην Αθήνα στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και προέβλεπε δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με εμπλοκή της Deutsche Bank, ο κ. Άκερμαν αναφέρει: «Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε στήριξη από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει».

Ο κ. Άκερμαν εκτιμά ακόμη ότι «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περαιτέρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».

«Ο δρόμος της προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης»

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, ο ελβετός τραπεζίτης σημειώνει πως «ο δρόμος της προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης. Η επιδείνωση της πραγματική οικονομίας ήταν όντως δραματική, ωστόσο και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν εντυπωσιακή. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εμφανίσει πλεόνασμα ήδη από το 2013, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα και η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πτώση μπορεί να αντιστραφεί μέσα από «εθνικές» μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την παροχή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για όσο χρόνο απαιτηθεί».

About kymaeditor

Check Also

Ξεκινούν οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στις 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Τουρισμού-Φιλοξενίας της ΔΥΠΑ

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητριών και μαθητών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *