Από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως η Ελλάδα για τη χλωρίδα και την πανίδα της.

Από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως, για τη βλάστηση και τη χλωρίδα της, είναι η Ελλάδα που συγκαταλέγεται εξολοκλήρου στα «hotspots» της γης.

«Hotspots» ονομάζονται οι περιοχές που βρίσκονται στο 2,3% της ξηράς της γης και σε αυτές εμφανίζονται περίπου το 50% όλων των ειδών παγκοσμίως! Ενδεικτικά, στον Όλυμπο, απαντώνται πάνω από 1800 είδη και υποείδη φυτών, στην Πρέσπα πάνω από 2000, ενώ σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία είναι λιγότερα από 1500!

Χάρτης των σημαντικότερων περιοχών για τη χλωρίδα και τη βλάστηση της βόρειας Ελλάδας, δηλαδή για τις πιο σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)».

«Για την εύρεση αυτών των περιοχών χρησιμοποιήθηκαν τόσο στοιχεία από τη βιβλιογραφία, όσο και από έρευνα στην ύπαιθρο, τα όποια επεξεργάστηκαν με διάφορες αριθμητικές μεθόδους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπονητής του έργου, δασολόγος- φυτοκοινωνιολόγος, Γιώργος Φωτιάδης τονίζοντας μάλιστα ότι αν και «τα αποτελέσματα για αυτούς που ασχολούνται με τη χλωρίδα και τη βλάστηση, δεν είναι μεγάλη έκπληξη, εντούτοις όμως, για πρώτη φορά, αποδεικνύονται με επιστημονικό τρόπο».

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που εμπεριέχεται ολόκληρη στα «hotspots» σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών που συγκαταλέγονται μόνο κάποιες περιοχές τους» εξηγεί.

About kymaeditor

Check Also

Συγκατάθεση (consent) μέσω του Gov.gr Wallet θα δίνουν οι πολίτες για την ολοκλήρωση διαδικασιών

Με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *