“Απώλειες” 170 δισ. € των ελληνικών νοικοκυριών στη κρίση

Η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προκαλέσει σημαντικές ανατροπές στις ζωές των πολιτών και η έρευνα ελβετικής τράπεζας αποτελεί τρανή απόδειξη για την ισχύουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα  μας. Σύμφωνα λοιπόν με την τράπεζα Julius Baer,  δραματικές είναι οι επιπτώσεις στον πλούτο των Ελλήνων αφού τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 170 δισ. εν μέσω κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 169 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μείωσης 23%. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα: Στην Ισπανία η υποχώρηση του πλούτου έφτασε το 28% ή 1,4 τρισ. Ευρώ! Κι όμως, στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφεται άνοδος 1,7% και ο συνολικός πλούτος αγγίζει τα 56 τρισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στον πλούτο υπολογίζονται τα ακίνητα και καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια αλλά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη.

Ανω των δύο τρίτων του ευρωπαϊκού πλούτου βρίσκεται στις μεγάλες χώρες, δηλαδή της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ευρώπη διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εύπορων νοικοκυριών με τη Γερμανία να έχει 1,4 εκατ. νοικοκυριά εκατομμυριούχων, τη Γαλλία 1,3 εκατ. την Ιταλία 818.000 και τη Βρετανία 796.000.

Η εικόνα αλλάζει σημαντικά αν εξεταστεί το μέσο επίπεδο πλούτου ανά ενήλικα στην Ευρώπη. Το Λουξεμβούργο και η Ελβετία επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα, με 432.200 ευρώ και 394.600 ευρώ ανά ενήλικα αντίστοιχα.

 

Τα επίπεδα αυτά είναι εξαιρετικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλούτου ανά ενήλικα που διαμορφώνεται στα 167.100 ευρώ, τη στιγμή που όπως αναφέρει το σχετικό δημοσιεύμα της Ημερησίας,  στην Ισπανία το εκτιμώμενο ποσό υποχωρεί στα μόλις 92,300 ευρώ και στην Ελλάδα στα 58.900 ευρώ.

Η συγκέντρωση πλούτου είναι υψηλότερη στην Αυστρία και τη Γερμανία (40% και 35% αντίστοιχα, του συνολικού πλούτου βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1%), ενώ η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης που (διαμορφώνονται στο 15% περίπου).

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34.723 νοικοκυριά… εκατομμυριούχοι. Εχουν δηλαδή πλούτο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στη Ελλάδα το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων ελέγχει το 39% του ιδιωτικού πλούτου της χώρας και το πλουσιότερο 1% ελέγχει το 13%.

 

Για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πανόραμα των περιουσιακών στοιχείων, η έρευνα δεν επικεντρώνεται μόνο στα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών (όπως μετοχές, ομολογιακούς τίτλους ή κεφάλαια), αλλά στην καθαρή περιουσία (χρηματοοικονομικοί πόροι + ακίνητη περιουσία).

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις 4 χώρες συγκεντρώνουν μόνες τους τα δύο τρίτα και πλέον του καθαρού πλούτου στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει 13 τρισεκατομμύρια ευρώ, τη Βρετανία 9,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, τη Γαλλία 9,5 τρισεκατομμύρια και την Ιταλία 8,3 τρισεκατομμύρια.

Ανά κάτοικο η καθαρή περιουσία ανέρχεται σε μέσο όρο στα 167. 100 ευρώ. Το Λουξεμβούργο κατατάσσεται πρώτο με μια καθαρή περιουσία 432.000 ευρώ ανά ενήλικα, ακολουθεί η Ελβετία (394.900 ευρώ) και το Βέλγιο (241.0000 ευρώ).

Η Σλοβακία και η Ελλάδα βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης με αντίστοιχα 33.000 ευρώ και 58.900 ευρώ ανά ενήλικα.

Σε ορίζοντα πενταετίας οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι η περιουσία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 40% και θα ανέλθει στα 79 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019.

Σύμφωνα με τους ίδιους το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προκύψει από την ανάκαμψη των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την ύφεση.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *