Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Οι συλλογές του μουσείου αποτελούνται κυρίως από ευρήματα ανασκαφών ή τυχαία ευρήματα και από παραδόσεις αρχαιοτήτων, ενώ έχουν εμπλουτισθεί και με τις δωρεές ιδιωτικών συλλογών, όπως της συλλογής Μελετοπούλου-Νομίδου και, πιο πρόσφατα, της Συλλογής Γερουλάνου. Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά περιλαμβάνει ευρήματα των σωστικών και συστηματικών ανασκαφών του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της αττικής παραλίας ως τη Βάρκιζα, των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων. Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα με χρονολογική και θεματική κατάταξη καλύπτουν από τη Μυκηναϊκή ως τη Ρωμαϊκή Εποχή ,είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά και έτσι είναι εύκολο και ευχάριστο για τον επισκέπτη να περιηγηθεί.
Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 31, που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας . Οι εκθεσιακοί του χώροι βρίσκονται στους δύο ορόφους, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης πήλινων, μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων, καθώς και η αποθήκη του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά. Το κτήριο του παλαιού μουσείου , που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη γλυπτών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Ζέας πρόκειται να λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση γλυπτών.
Τον αρχικό πυρήνα των ευρημάτων του Πειραιά αποτέλεσαν τα ευρήματα του Αρχαιόφιλου Ι. Μελετόπουλου και οι ανασκαφές του Ι. Δραγάτση για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας τα οποία φιλοξενήθηκαν στο Γυμνάσιο της Πόλης στην Πλατεία Κοραή. Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά ιδρύθηκε το 1935 που στεγάσθηκε στο μικρό νεοκλασσικό, στην οδό Φιλελλήνων, στη βόρεια πλευρά του θεάτρου της Ζέας. Το μουσείο με τη σημερινή μορφή του θεμελιώθηκε το 1966 ως επέκταση του παλαιού και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1981.Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης του μουσείου, με αφορμή την πλήρη αναστήλωση του εντυπωσιακού μνημείου της Καλλιθέας από το γλύπτη Σ. Τριάντη.
Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.00-15.00, το εισιτήριο 3 ευρώ το κανονικό και 2 ευρώ το μειωμένο,ενώ υπάρχουν κάποιες μέρες το χρόνο που η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. Τέλος υπάρχει υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες.