Αυστηρές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο

Πρόστιμα φωτιά θα επιβάλλονται σε φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κόντου, υπενθυμίζεται στους φαρμακοποιούς ο καταλυτικός τους ρόλος στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από κυρώσεις.

Ο κ. Κόντος προειδοποιεί πως οι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Παράλληλα, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

About kymaeditor

Check Also

Νέα οδηγία ΠΟΥ για την Covid: Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες, κάτω των 60 ετών, δεν χρειάζονται επιπλέον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *