Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ: «Συνεργασία, αλλά πρώτα τηρήστε τα συμφωνηθέντα»

Το δικό της μήνυμα έστειλε η γερμανική κυβέρνηση προς την Ελλάδα μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η Άνγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μεν έτοιμος να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο επισημαίνει ότι περιμένει να σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό για μάς τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Βερολίνο «θα προσφέρει τη συνεργασία του στη νέα κυβέρνηση» συμπληρώνοντας ωστόσο πως είναι «σημαντικό να λάβει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την πρόοδο στην οικονομική ανάκαμψη». «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών πάντως, απέκλεισε νέο κούρεμα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και συμπλήρωσε: «Η βάση της συνεργασίας μας παραμένει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε συνδυασμό όμως και με τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας».
«Αυτό σίγουρα είναι μία πιθανότητα ή μία επιλογή και, όπως είπα, θα πάμε σε κάθε συζήτηση εποικοδομητικά… Όπως πάντα εξαρτάται από το πώς θα σχηματιστεί ένα τέτοιο αίτημα και από το συνολικό περιεχόμενο. Επί της αρχής όμως, είναι μία επιλογή» δήλωσε η Marianne Kothe.
«Στόχος του Βερολίνου είναι η σταθεροποίηση όλης της ευρωζώνης, με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταινμάγιερ δήλωσε: «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε και να προασπίσουμε όσα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη» και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Προσφέρουμε να εργαστούμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά περιμένουμε από εκείνους να σεβαστούν τις συμφωνίες».

About kymaeditor

Check Also

Φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί για αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις – Δαπάνες που αφαιρούν φόρο έως 2.200 ευρώ

«Εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς θα είναι το βασικό έντυπο Ε1, η δημοσίευση του οποίου είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *