Αυτοκριτική Κουβέλη και αιχμές κατά στελεχών του για ελλιπή στήριξη

«Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ, δύο σχεδόν εβδομάδες μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας,  αλλά για να αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης στη εισηγητική του ομιλία ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα , τόνισε πως «ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας», άφησε αιχμές κατά στελεχών του κόμματος  και επεσήμανε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα επουλώσει τις πληγές της».  Μεταξύ άλλων ο Φώτης έκανε άνοιγμα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ενώ  ήταν κατηγορηματικός σε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Ζήτησε να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα, πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί συνέδριο το Φθινόπωρο και μέχρι τότε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απών ήταν ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εξέταζε το ενδεχόμενο της αποχώρησής του.

«Ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας»

«Προσωπικά, από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας. Δεν υπέβαλα την παραίτησή μου εκείνη τη στιγμή, όχι γιατί κιότεψα ή γιατί προσπάθησα να μεταθέσω σε άλλους το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ανερυθρίαστα τόλμησαν να ψιθυρίσουν ορισμένοι» είπε αρχικά ο κ. Κουβέλης.

Και συνέχισε: «Αναφέρθηκα από εκείνο το βράδυ στην ανάγκη να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και μετέθεσα την πρωτοβουλία υποβολής της παραίτησής μου δύο ημέρες αργότερα, με μοναδική φροντίδα να βαδίσει το κόμμα συντεταγμένα, εκείνες τις πρώτες στιγμές του κλυδωνισμού και της μεγάλης απογοήτευσης. Η ΔΗΜ. ΑΡ πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει» πρόσθεσε.

«Την Τετάρτη το μεσημέρι ανακοίνωσα ότι θα υποβάλω την παραίτησή μου στα όργανα του κόμματος. Παρά τα όσα ακούστηκαν -υποδέχθηκα και υποδέχομαι υπομονετικά και με πολιτική αξιοπρέπεια και τα καλοπροαίρετα και τα κακοπροαίρετα-, σπεύδω να υπογραμμίσω ότι αυτός ήταν και ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος. Ο μόνος δρόμος»,  σημείωσε.

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι. Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή, που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη;» είπε και έθεσε εκ νέου την παραίτησή του στη διάθεση της ΚΕ.

«Τι έφταιξε και φθάσαμε έως εδώ;»

«Τι έφταιξε, όμως, και φθάσαμε έως εδώ; Τι οδήγησε στην ήττα και στον εκλογικό καταποντισμό;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης στην αρχή της ομιλίας του.

Και, λίγο πιο κάτω, απάντησε: «Δεν μπορέσαμε, ωστόσο -και εδώ είναι προφανείς οι ευθύνες μας- να καταδείξουμε το κυβερνητικό μοντέλο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών, με ορίζοντα μία διακυβέρνηση που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα στρέψει τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τις τεράστιες διαρροές και από τις δύο δεξαμενές της εκλογικής μας βάσης».

Ο κ. Κουβέλης δεν δέχτηκε ως αιτία της ήττας την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, ούτε τη μη αποδοχή της πρόσκλησης για συνεργασία, για την οποία σημείωσε: «Η πρόταση των «58» -η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εγκαταλείφθηκε από τους ίδιους τους εμπνευστές της, πριν καν φτάσει η εκλογική σύμπραξη που προσδοκούσε στην κάλπη- δεν αποτελούσε πρόταση για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, μιας προοδευτικής κεντροαριστεράς που το κόμμα μας επεδίωκε και πρέπει να επιδιώκει σταθερά, αλλά πρόταση για τη δημιουργία μιας κεντροαριστεράς με δορυφορικά χαρακτηριστικά, προσδεδεμένης σε συντηρητικές πολιτικές, προσανατολισμένης -υποτίθεται- σε ένα ελπιδοφόρο αύριο, αλλά φανατικά αποσπασμένης από το ζοφερό σήμερα που βιώνει η κοινωνία.

Η πρόταση αυτή δεν άντεξε. Και όσοι την επικαλούνται σήμερα για να αποδείξουν τον υποτιθέμενο αυτοεγκλωβισμό μας, που κατά τη γνώμη τους επέφερε και την εκλογική συντριβή, ξεχνούν ότι κατέρρευσε κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας”.

«Αδιαίρετες οι ευθύνες»

Σχετικά με την παραίτησή του, είπε: «Υποβάλλω την παραίτησή μου για την εκλογική ήττα του κόμματος στο ίδιο μου το κόμμα, στα όργανά του, στους συντρόφους μου και στις συντρόφισσες που μου έκαναν την τιμή να μου εμπιστευθούν την ηγεσία του».

Επίσης, ανέφερε πως οι δικές του ευθύνες «είναι αδιαίρετες με τις ευθύνες όλης της ηγεσίας του κόμματος».

Τα σημεία που πρέπει να κινηθεί το κόμμα

Περιγράφοντας τα σημεία, στα οποία θα πρέπει να σταθεί η ΔΗΜΑΡ για το μέλλον, είπε:

1.​ Επιμένουμε στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία μας.

2.​ Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που να εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Σ’ αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από το χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το χώρο της Οικολογίας.

3.​ Θέλω να ξεκαθαρίσω, επίσης, ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στο χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις.

4.​ Η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης πρότεινε συνέδριο το φθινόπωρο και «μέχρι το τέλος Ιουνίου μία νέα Κεντρική Επιτροπή, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση γύρω από τους πολιτικούς προσανατολισμούς του κόμματος μέχρι το Συνέδριο».

 

About kymaeditor

Check Also

Έως και τις 22 Απριλίου οι αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

Σχετικά με τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *