Αύξηση ρεκόρ για το λιμάνι του Πειραιά σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

 Σημαντική αύξηση των επιδόσεων παρουσίασε τον Ιούνιο το λιμάνι του Πειραιά αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Cosco Pacific, η θυγατρική της στον Πειραιά Piraeus Container Terminal ή ΣΕΠ Α.Ε., τον περασμένο μήνα δαπανήθηκαν 408 εκατ. ευρώ σε νέες παραγγελίες. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο αριθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (TEUs), το λιμάνι διακίνησε τον Ιούνιο 260,3 χιλιάδες TEUs έναντι 200,6 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κρατούν το τιμόνι των επενδύσεων και με τις τιμές των πλοίων να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, προχωρούν στην ανανέωση του στόλου τους. Συνολικές επενδύσεις που ανήλθαν σε 702,5 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι Έλληνες πλοιοκτήτες για την ανανέωση του στόλου τους, τόσο μέσω της υποβολής νέων παραγγελιών ναυπήγησης πλοίων όσο και μέσω της απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny που επικαλείται η Καθημερινή, τον Ιούνιο επενδύθηκαν συνολικά 408 εκατ. ευρώ σε νέες παραγγελίες πλοίων, ωστόσο το πραγματικό ποσό ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς δεν υπολογίζονται και κάποιες παραγγελίες για τις οποίες δεν έγινε γνωστό το ύψος του τιμήματος που συμφωνήθηκε. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 29 νέες παραγγελίες πλοίων, με έμφαση στην αγορά των δεξαμενόπλοιων (19 συνολικά) και τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, οι Ελληνες πλοιοκτήτες απέκτησαν συνολικά 22 νέα πλοία συνολικής αξίας 294,5 εκατ. ευρώ.

Με την προσθήκη και των αριθμών του Ιουνίου, συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια 9 δισ. ευρώ για την απόκτηση νέων πλοίων τόσο μέσω παραγγελιών νεότευκτων όσο και μέσω κινήσεων στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, ο ελληνόκτητος στόλος έχει ενισχυθεί κατά συνολικά 411 πλοία, εκ των οποίων τα 218 αφορούν παραγγελίες νεότευκτων, ενώ τα υπόλοιπα 193 είναι μεταχειρισμένα πλοία που αποκτήθηκαν από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι εκκρεμείς παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων διαμορφώνονταν σε 371 πλοία συνολικής χωρητικότητας 32,6 εκατ. dwt. Από τα πλοία αυτά, 169 είναι φορτηγά που αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής ναυπηγούμενης χωρητικότητας, όπως επίσης και 48 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αντιστοιχούν στο 7,08% της ναυπηγούμενης χωρητικότητας (dwt).

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Με ειδικότητες στη ναυπηγική βιομηχανία η ΕΠΑΣ Μαθητείας Ελευσίνας το επόμενο έτος – Συμφωνία ONEX Shipyards-ΔΥΠΑ

Με ειδικότητες στη ναυπηγική βιομηχανία όπου οι μαθητευόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν και αμοιβόμενη πρακτική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *