«Θέλουμε μέσω Πειραιά να συνδεθούμε με Ευρώπη». Αυτό τονίζει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι και θα συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται Tρίτη και Τετάρτη στη σερβική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στη σύνδεση της Κίνας με την Κεντρική Ευρώπη διά της χερσαίας και θαλάσσιας οδού.
Στο άρθρο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς το βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα. “Με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη ‘Νότια οδός’ μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη” τόνισε.
Υπογράμμισε δε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου διέρχεται. “Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης” επισημαίνει στο άρθρο του στο Ταγνιούγκ ο Λι Κετσιάνγκ.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Σύνοδο (CEE) έφτασε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση της τάξης του 9% σε ετήσια βάση, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να φτάσουν σύντομα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή μέσω τραπεζικών δανείων και με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων.
Ο Λι Κετσιάνγκ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι “η συνεργασία της Κίνας με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν οδηγεί στο κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντίθετα βοηθάει στο να μικρύνει το χάσμα στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των δυτικών και ανατολικών χωρών – μελών της Ένωσης”.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Ευρώπη συμβάλει καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση και συμπληρώνει: “Τα τελευταία χρόνια στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, η οποία όχι μόνο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης έχει γίνει μια άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα”.
Ο Λι Κετσιάνγκ έρχεται στο Βελιγράδι με επενδυτικό “πακέτο” 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζεται για τις 16 χώρες της CEE. Σε διάφορα προγράμματα που “τρέχουν” έχουν ήδη επενδυθεί δύο δισεκατομμύρια.
Στη Σερβία έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας στο νέο Βελιγράδι, πάνω από τον ποταμό Δούναβη, και θα εγκαινιαστεί αύριο από τον Κινέζο πρωθυπουργό. Η Κίνα ενδιαφέρεται, επίσης, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, την κατασκευή αυτοκινητόδρομων προς το Μαυροβούνιο και την κατασκευή θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.
“Πιστεύουμε ότι η Κίνα είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος μας και η αμοιβαία συνεργασία θα διασφαλίσει ώστε γρήγορα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη” αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σε άρθρο του στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ που δημοσιεύεται ενόψει της Τρίτης Συνόδου Κορυφής Κίνας – Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE).