Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα- “Άλμα” δέκα θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη

 «Άλμα» δέκα θέσεων στη παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας έκανε η Ελλάδα αφού σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε στη Γενεύη η χώρα μας  «σκαρφάλωσε»  στην 81η θέση σε σύνολο 144 κρατών, όταν πέρυσι βρισκόταν στην 91η θέση, συγκεντρώνοντας σε επίπεδο βαθμολογίας 4,04 βαθμούς.

Το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ συγκαταλέγει την χώρα μας  στις 36 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου και σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα βοήθησε την χώρα μας να ανέβει θέση, κάτι που έκανε και η Πορτογαλία η οποία κατέλαβε την 36η θέση στην κατάταξη.

«Πρωτιά» της Ελβετίας για έκτη συνεχή χρονιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών όσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους ενώ για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία πήρε την πρώτη θέση και ακολούθησε η Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ ήρθαν στην τρίτη θέση λόγω των καινοτόμων επιχειρήσεων και των ισχυρών ιδρυμάτων όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στην ελβετική πόλη του Νταβός. Από την περυσινή κατάταξη οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τη Φινλανδία καθώς και τη Γερμανία οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Οι βελτιώσεις στον τομέα της καινοτομίας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία ανέβηκε τρεις θέσεις στη φετινή λίστα.

Η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες όπως προειδοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη. Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία κλείνουν τον κατάλογο των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.

Τέλος, η Ρωσία ανέβηκε από την 64 στην 53 θέση αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξ αιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους.

Η Ινδία υποχώρησε στις 71η θέση εφέτος, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενώ η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία έχασαν επίσης έδαφος.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Συρρικνώνεται ο ελληνικός αμπελώνας – Μείωση 65.000 στρεμμάτων την τελευταία 10ετία

Συρρικνωμένη εμφανίζεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2021 παρά τις νέες φυτεύσεις των 6.300 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *