“Βουτιά” στη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

Την πλάτη στον Φρανσουά Ολάντ δείχνουν οι Γάλλοι πολίτες αφού σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δόθηκε στη δημοσιότητα την  Κυριακή, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου ολοένα και πέφτει και είναι ο  λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον. Ωστόσο και η  δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μειώθηκε σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό, στο 36%, αυτόν τον μήνα.


Ο Βαλς διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές. Η οικονομική του πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, έχει αποξενώσει πολλούς αριστερούς βουλευτές.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς μειώνεται κατά 9% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, έπειτα από την μείωση κατά 6% τον Ιούλιο και 5% τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση της έχει φθάσει τις 20 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP που δημοσίευσε η Journal du Dimanche.

Ο Ολάντ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 17% —είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα— παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά.

Η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα αργή.

Η μείωση του ποσοστού δημοτικότητας του Βαλς είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς (-15% σε έναν μήνα), ενώ η μείωση είναι επίσης σημαντική στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών (-11%) και τους υποστηρικτές της Αριστεράς (-9%).

Η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Ολάντ ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο φορολογικό σύστημα για να μειώσει την πίεση που δέχονται τα φτωχότερα νοικοκυριά, που πάντως συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του πως δεν θα υπαναχωρήσει από την φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική που ασκεί.

About kymaeditor

Check Also

Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου για τα δυτικά δεξαμενόπλοια

Κλειστά παραµένουν de facto τα Στενά του Βοσπόρου για τη συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενοπλοίων που θέλουν να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *