«Βροχή» ειδοποιητηρίων για οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία

 Σε απόγνωση βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι αφού τα ειδοποιητήρια από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στις 93.406

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξάνει τον όγκο των ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

«Κατά συνέπεια, εάν δεν προβείτε στη ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής που εμφανίζεται στον κατωτέρω πίνακα εντός 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο προβλεπόμενο από το Ν.Δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας και κατά των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.) Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα οφειλόμενα ποσά συμψηφίζονται με οποιαδήποτε τυχόν απαίτησή σας από τον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο (Ν. 4254/2014)» αναφέρεται στην τυποποιημένη ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών που αποστέλλει το ΚΕΑΟ στους ασφαλισμένους.

Οι μικρομεσαίοι

Η αντίδραση των οργανώσεων των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδία ταξί, Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) είναι να ζητήσουν σταματήσει η δραστηριότητα του ΚΕΑΟ, αν και το Κέντρο δεν έχει βασικό στόχο τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών εκ των οποίων μόνο 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Επίσης, έχει στείλει 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων μόνο 5.941 απευθύνονταν σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Σε μεγάλες επιχειρήσεις

Αυτό που προσδοκά το ΚΕΑΟ είναι να οδηγήσει σε ρύθμιση τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες οφειλές και παράλληλα να δείξει ανοχή στους μικρομεσαίους. Καίτοι, άπαντες το γνωρίζουν, πως ο ΟΑΕΕ μοιάζει με βόμβα έτοιμη να σκάσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Οργανισμός έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους. Από αυτούς, 659.000 χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ. Σε ρύθμιση, ωστόσο, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής). Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.

Ο ΟΑΕΕ στο επτάμηνο έχει απορροφήσει το 80% των ετήσιων πιστώσεών του από τον προϋπολογισμό και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμά του.

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *