Β. Κορκίδης: Η ελληνική πλοιοκτησία χρειάζεται «επιστήμονες-ναυτικούς»

Στη σημασία της ενημέρωσης των νέων για τους επαγγελματικούς ορίζοντες τους οποίους διανοίγει η ελληνική ναυτιλία, πρόκειται να αναφερθεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στον χαιρετισμό, που θα απευθύνει στην ημερίδα την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων της ελληνογαλλικής σχολής «Saint Paul», σε συνεργασία με το ΕΒΕΠ και την σχολή, τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, με θέμα «η ελληνική ναυτιλία προτεραιότητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μας».

Το ΕΒΕΠ, σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένως τονίζει τη σημασία της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την εργασία. Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι γνωστό ότι αποτελεί πηγή εσόδων, απασχόλησης και κύρους για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνει το επιμελητήριο, ο ναυτιλιακός κλάδος εξασφαλίζει για τη χώρα συνάλλαγμα και έσοδα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη χώρα είναι σημαντική και πολύπλευρη και δεν περιορίζεται στις εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έμμεσες οικονομικές επενδύσεις, ευκαιρίες απασχόλησης και την προβολή της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ως σημαντικού εμπορικού και στρατηγικού εταίρου σημαντικών οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, με το 22,5% και το 20,3% της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου να εξυπηρετεί αντίστοιχα το εμπόριο από/προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και με το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου, δηλαδή το 31,8%, να εξυπηρετεί τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες.

«Η συμβολή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί σημαντικά αν η Ελλάδα υιοθετήσει πολιτικές οι οποίες θα προσελκύσουν τις δραστηριότητες λειτουργίας και διαχείρισης μεγαλύτερου αριθμού τόσο ελληνικών όσο και ξένων ναυτιλιακών εταιρειών. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, το ερώτημα που προκύπτει αφορά στο αν είναι έτοιμο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση» όπως αναφέρεται.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου τονίζει ότι η απάντηση στο τί κρατά τους Έλληνες νέους μακριά από τη θάλασσα, ακόμη και σε περιοχές με ισχυρή ναυτική παράδοση, ενδεχομένως να είναι η ελλιπής ενημέρωση.

«Γι΄αυτό», συνέχισε ο κ. Κορκίδης, «πάντα χρειάζεται ενημέρωση και η κάθε εκδήλωση, όπως αυτή της Ελληνογαλλικής Σχολής, η ιστορία της οποίας είναι συνυφασμένη με τον πειραϊκό χώρο, όπου οι ναυτιλιακές δραστηριότητες κυριαρχούν, αποτελεί ένα σοβαρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αποτελεί κουραστική επανάληψη η αναγκαιότητα ανάλογων εκδηλώσεων, που έχουν γίνει, και θα συνεχίσουν να γίνονται από την επιμελητηριακή κοινότητα, στη λογική της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την εργασία. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας σχέσης που επιχειρείται είναι προφανές ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη μίας “ιδιαίτερης” σχέσης της ναυτιλίας με τους νέους. Η σωστή ενημέρωση των νέων, πρέπει να οδηγήσει στο να απαλειφθούν νοοτροπίες και “εικόνες” του παρελθόντος που σήμερα δεν συνάδουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει προσδώσει η ελληνική πλοιοκτησία, η οποία ηγείται μακράν του ανταγωνισμού σε σύγχρονα- νεότευκτα πλοία, που πλέον απαιτούν “επιστήμονες- ναυτικούς”».

«Η εξωστρέφεια» συνέχισε ο πρόεδρος, «ίσως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας πολιτικής που πρέπει να διαμορφωθεί από τις παραγωγικές τάξεις και τη ναυτιλιακή κοινότητα. Το έλλειμμα αξιωματικών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που παρακολουθεί «με ανησυχία την αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αξιωματικών διεθνώς, η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα προσεχή έτη».

Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος μας υπενθυμίζει την «χρυσή αναλογία» της απασχόλησης που συμβαίνει στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, όπου μία θέση στη θάλασσα δημιουργεί δύο θέσεις στη στεριά. Εκ του γεγονότος, καθίσταται προφανές ότι η ναυτιλία δίνει ευκαιρίες σε ξηρά και θάλασσα. Είτε για σταδιοδρομία στη θάλασσα, είτε στη στεριά μέσα στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που πάντα θα έχουν την αναγκαιότητα κάλυψης των επιχειρησιακών τους τομέων με καταρτισμένα στελέχη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του «Ευγενίδειου Ιδρύματος», για να μπορέσει η ναυτιλία της χώρας να διατηρήσει την αναγκαία γνώση και τεχνογνωσία, είναι ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού καλά καταρτισμένων αξιωματικών, ναυτικών για τα πλοία, αλλά και στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Το ΕΒΕΠ, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας «Maritime Hellas» σε συνεργασία με το ΝΕΕ και την ΕΕΕ, σε κάθε ευκαιρία, διαδίδουν ότι η ναυτιλία προσδίδει κύρος στην Ελλάδα και για να διατηρηθεί αυτό το κύρος, αλλά κυρίως η τεχνογνωσία σε ελληνικά χέρια, απαιτείται το κατάλληλο νέο έμψυχο δυναμικό.

Πηγή:ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Πειραιάς: Τροποποίηση στο ωράριο των ΚΕΠ σήμερα

Ο δήμος Πειραιά ενημερώνει ότι σήμερα  Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημέρα διεξαγωγής του τελικού αγώνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *