Την έντονη αντίδραση τους στην πολιτική που εφαρμόζει ο Ματέο Ρέντσι θα εκφράζουν στις 12 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα της Ιταλίας , Cgil και Uil, που προκήρυξαν γενική απεργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τo τρίτο μεγάλο συνδικάτο της χώρας, Cisl, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην πανεθνική αυτή κινητοποίηση, θεωρώντας ότι η πανιταλική απεργία, στην φάση αυτή, δεν αποτελεί το χρησιμότερο μέσο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Και οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όμως, πρόκειται να προχωρήσουν σε ενωτική απεργιακή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στο «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και για το 2015.
«Η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στα προβλήματα των ιταλών, έχασε μια σημαντική ευκαιρία», τονίζουν ιθύνοντες του συνδικάτου Uil.
Aρχικά, το Cgil είχε αποφασίσει να κατέβει αυτόνομα σε πανεθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά μετά από συνεννόηση με το Uil, επελέγη αναβολή μίας εβδομάδας.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ρέντσι επιβεβαιώνει την επίτευξη συμβιβασμού σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του εργασιακού: η δυνατότητα επαναπρόσληψης των εργαζομένων λόγω αβάσιμης απόλυσης, παραμένει για τις περιπτώσεις διακρίσεων και για μερικές μόνον, αδικαιολόγητες πειθαρχικές κυρώσεις.
Η χρηματική αποζημίωση θα προβλέπεται, ως μοναδική λύση, για τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα της κάθε επιχείρησης. Η τελική μορφή του νόμου, όμως, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και οι τελευταίες αλλαγές θα περιέχονται σε τροπολογία, η επεξεργασία της οποίας ολοκληρώνεται από μέρους της κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη λύση δείχνει να έχει περιορίσει τις μέχρι τώρα οξύνσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και η «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο, εγγυώνται ότι θα στηρίξουν την πορεία της μεταρρύθμισης στη βουλή και στη γερουσία.
Μέρος, όμως, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «Δημοκρατικών» συνεχίζει να αμφισβητεί την πολιτική του Ματέο Ρέντσι και ζητά, τώρα, να μειωθούν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες προβλέπονται από το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.