Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς- Τρεις μήνες στην ουρά για μια ακτινοθεραπεία στο “Μεταξά”

Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η αναμονή τους για ακτινοθεραπείες μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους πέντε μήνες στα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό λόγω έλλειψης μηχανημάτων, ενώ το κόστος είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, οι ασθενείς στο «Αττικό», τον «Αγιο Σάββα» και το «Μεταξά» στον Πειραιά περιμένουν κατά μέσο όρο 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία, ενώ σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τους 5 μήνες.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως και την αμοιβή του γιατρού που υπολογίζεται από 300 μέχρι 1.500 ευρώ. Ετσι όταν κάποιος χρειάζεται έξι ακτινογραφίες, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε δημόσιες δομές, δηλαδή αναλογούν 2,2 μηχανήματα ανά1.000.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7 μηχανήματα για την ίδια αναλογία. Επιπλέον τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το 40% των περιστατικών.

Οπως αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Γεώργιος Πισσάκας συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας: «με βάση τα διεθνή δεδομένα, ο καρκίνος αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και 1 στους 3 θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό»
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και έχει μόνο 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίσες αναμονής φτάνουν έως και 4 μήνες» προσθέτει.

About kymaeditor

Check Also

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Τα μύρτιλα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια, προστέθηκαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *