Δίωξη στο ΤΑΙΠΕΔ

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 28 ακινήτων. Οι κακουργηματικές πράξεις διαπιστώθηκαν  μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου με αφορμή μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά για το κατά πόσο η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 ακινήτων του δημοσίου ήταν επωφελής ή όχι για το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα η αρχική καταγγελία αφορούσε του πρώην κτίριο Κεράνη στον Πειραιά και τη διαδικασία εκμίσθωσης του σε ιδιωτική εταιρεία

Η επίδικη συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει το Δημόσιο μικρότερο τίμημα, ενώ ακόμη φαίνεται ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση της μελλοντικής υπεραξίας των ακινήτων λόγω μεταβολής της χρήσης γης.

Μετά το πέρας της έρευνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

α) απιστία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

β)υπεξαίρεση (με 1608/50) σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να διώκονται για απιστία καθώς με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όταν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.

Ωστόσο, διώκονται για κακουργηματική υπεξαίρεση.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.Τη  δικογραφία θα εξετάσει ο ανακριτής διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

About kymaeditor

Check Also

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σ’αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *