Δεκαήμερο επετειακών εκδηλώσεων στην Αίγινα για την ορκωμοσία της κυβέρνησης Καποδίστρια

Δεκαήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 1η Φλεβάρη στην Αίγινα. Ο λόγος είναι η  επέτειος ορκωμοσίας της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης  (26/1/1828), υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Την γιορτή θα διοργανώσει ο Δήμος Αίγινας και η Κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Αίγινας (Κ.Ε.Δ.Α.), σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
10.30-13.15: Αθλητικοί Αγώνες Δρόμου, υπό την επωνυμία «Ιωάννης Καποδίστριας 2015» ,οι οποίοι θα διεξαχθούν σύμφωνα με το αναλυτικό Πρόγραμμα Αγώνων, το οποίο κυκλοφορεί διαδικτυακά.
Αφετηρία στην Παναγίτσα, ώρα 10.30:
Κήρυξη έναρξης των Αγώνων από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη στην αφετηρία (Παναγίτσα). Οι δρομείς κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περάσουν από τα Καποδιστριακά κτίρια του νησιού. Διοργάνωση: Όμιλος Αθλοπαιδιών «Κούρος» (Ο.Α.Κ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αίγινας (Σ.Δ.Υ), τον Σύλλογο «Ανάβαση» και άλλους αθλητικούς φορείς, υπό την αιγίδα του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Αίγινας ( Δ.Α.Ο.Α) και το Ίδρυμα «Κωστάκος». Με τη λήξη των Αγώνων θα γίνουν οι απονομές επάθλων στους νικητές, από ώρας 13.00 στην προτομή του Καποδίστρια (Παναγίτσα).
15.00-17.00: Σε αίθουσα του Β΄Δημ. Σχολείου (δίπλα από το Κυβερνείο) θα πραγματοποιηθεί ένα εικαστικό δρώμενο με θέμα : «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την Αίγινα και τον Καποδίστρια». Στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά από τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού.
Σάββατο  7 Φεβρουαρίου
Τόπος: Κιν/θέατρο «Τιτίνα» ( δίπλα από τον πύργο του Μαρκέλλου, κοντά στο λιμάνι )
18.30-19.00: Παρουσίαση του Προγράμματος από εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων. Χαιρετισμοί επισήμων, προσφωνήσεις (3’) -τοποθετήσεις (5’) εκπροσώπων Αρχών και Φορέων, σύμφωνα με δήλωση τους στην Οργανωτική Επιτροπή.
19.00-19.20: Μία πρόταση για “ Επανάχρηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας “ Οπτικοακουστική παρουσίαση από τις Γεννίτσαρη Παναγιώτα και Σαΐτη Ειρήνη ( πτυχιακή τους εργασία).
Στην συνέχεια ακολουθούν, δύο Επιστημονικές Εισηγήσεις:
19.30-19.50: : Δημ. Μεταλληνός, Δρ. Ιστορίας, Διδάσκων Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Οι Ελβετικές επιδράσεις στην Εκπαιδευτική Πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια και η προσαρμογή τους στην Ελληνική πραγματικότητα».
19.50- 20.10 : Γεώργ. Σκλαβούνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Ιονίων, με θέμα: «Ο Καποδίστριας ως ηγέτης στρατιωτικός και πολιτικός της Εθνεγερσίας».
20.15-20.45: Μουσική Εκδήλωση από την Σχολή Βυζ. και Παραδοσιακής Μουσικής «Ο Άγ. Νεκτάριος», σε συνεργασία με την Πολυφωνική χορωδία της Αίγινας. Αντιπροσωπευτική συμμετοχή από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Ασωμάτων και Κοντού.
Κυριακή  8 Φεβρουαρίου 
7.00-10.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγ. Διονυσίου (διαδικτυακή μετάδοση από το aeginaportal.gr, όπως και των άλλων εκδηλώσεων.)
10.30: Η Κερκυραϊκή Φιλαρμονική Κορακιάνας, εκκινεί από τον Ιερό Ναό Παναγίτσας και παρελαύνει κατά μήκος της Λ. Δημοκρατίας μέχρι τα πρακτορεία των πλοίων. Επιστροφή στον χώρο του πρώην Δημαρχείου, όπου τα χορευτικά τμήματα της Κερκυραϊκής Φιλαρμονικής και του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Ευθύς αμέσως μετάβαση:
ΣΤΟ ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ «ΤΙΤΙΝΑ»
12.00-12.20: Εισήγηση από την Ελένη Βουσολίνου- Ανυφαντή, Εκπαιδευτικό Β΄θμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας, Δρ. και μεταπτυχ. Ιστορικού τμήμ. Ιονίου Παν/μίου, με θέμα: «Ο πραγματιστής Καποδίστριας, ο πνευματικός αναμορφωτής των Ελλήνων, ο ευεργέτης της ελληνικής υπόθεσης».
12.30-13.15: Αναφορά στην προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με έδρα την Αίγινα, υπό την επωνυμία: «Το όραμα του Καποδίστρια». Παρουσίαση σκοπιμότητας της συγκεκριμένης δράσης από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Γιαννούλη, χαιρετισμός από τον Πρόεδρο Καθηγητή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη και ανάλυση των επιδιωκόμενων στόχων από τον υπεύθυνο Τύπου και εργαζόμενο στο Α.Π.Ε δημοσιογράφο Παναγιώτη Οπλοποιό.
13.15-13.30: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και βράβευση τριών μαθητών επιτυχόντων στον μαθητικό Διαγωνισμό Έκθεσης Γυμνασίων- Λυκείων της Αίγινας με το γενικό θέμα: «Η Αίγινα και ο Καποδίστριας», όπως και ισαρίθμων των Δημ. Σχολείων, οι οποίοι διακρίθηκαν στον διεξαχθέντα Διαγωνισμό Ζωγραφικής.
Το απόγευμα στο ΣΤΟ ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ «ΤΙΤΙΝΑ»
18.30 – 20.30: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Συμμετέχει ευγενώς η Φιλαρμονική Κορακιάνας Κέρκυρας «Σπύρος Σαμάρας», με 45μελή μπάντα, 30μελή χορωδία και 15μελές χορευτικό. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται παραδοσιακή Επτανησιακή μουσική και έντεχνα τραγούδια.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου
10.00: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη).
Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. κ ΕΦΡΑΙΜ, με την παρουσία του Ιερού Κλήρου, του λαού, των Αρχών, εκπροσώπων των Φορέων, των προσκόπων, όπως και 12μελών αντιπροσωπειών των Σχολείων με τις σημαίες τους. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από την Κέρκυρα, με την απότιση φόρου τιμής στον τόπο ορκωμοσίας του συμπατριώτη τους και πρώτου Κυβερνήτη της Χώρας Ιωάννη Καποδίστρια. – Σύντομη προσλαλιά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιατρικού Μουσείου Κέρκυρας Ιάκωβο Μαστροζάννε και χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (Ο.Σ.Κ.Α).
Στη συνέχεια σχηματίζεται στο προαύλιο της Μητρόπολης πομπή και μέσω του Κυβερνείου και του Πύργου του Μάρκελλου μετάβαση στο λιμάνι και στη προτομή του Καποδίστρια (Παναγίτσα), όπου θα τελεστούν:
11.30: Επιμνημόσυνη Δέηση, και στη συνέχεια Κατάθεση Στεφάνων, και ο Εθνικός μας Ύμνος .
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Θεόδωρος Λορέντζος, Εκπαιδευτικός
Λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων.
ΥΠ. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο Ι. Καποδίστρια θα πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου στο Δημαρχείο ( Οινώνης 2) τηλ . 229732004
Παράλληλες εκδηλώσεις:
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου- Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, στον ΠΥΡΓΟ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ:
Έκθεση φωτογραφιών με θέμα τον Αγώνα δρόμου «Καποδίστριας 2014».
Διοργάνωση: Φωτογραφικό τμήμα Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Καποδίστριας».
Ωράριο λειτουργίας: 10.00-14.00 και 17.00-20.00
Εγγραφές για τους εφετινούς αγώνες 2015: Στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, με την ιδιόχειρη παράδοση της φόρμας συμμετοχής , καθημερινά 18.00-20.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής μέχρι την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 στις 12.00, και ηλεκτρονικά www.runningnews.gr.
Το Σάββατο 31/01/2015, στο Πύργο του Μαρκέλλου τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης φωτογραφιών, θα δοθούν τα νούμερα για τους αγώνες.
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 17.00: Στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, θα γίνουν τα Εγκαίνια Έκθεσης Καποδιστριακών αντικειμένων. Διοργάνωση: «Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας».
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Παρασκευή 6/2, 16.30-20.30 , Σάββατο7/2, 10.00-13.30 και 16.30-20.30, Κυριακή και Δευτέρα το προηγούμενο ωράριο.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου: Με άδεια των Διευθυντών Σχολείων, στις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες θα πραγματοποιηθεί από μαθητές της Β’ θμιας Εκπαίδευσης της Αίγινας με την βοήθεια των καθηγητών τους διαδικτυακή σύνδεση με συμμαθητές τους άλλων Σχολείων σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Σκοπός είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστά οι εκδηλώσεις τιμής και τα σημαντικά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν στην Αίγινα κατά την διάρκεια της πρώτης Καποδιστριακής περιόδου Διακυβέρνησης της Χώρας, δηλ. για το χρονικό διάστημα από 26/1/1828 μέχρι 3/10/1829.

About kymaeditor

Check Also

H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου, για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες

Στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου που προσφέρονται για φυσιολατρικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *