Δεν βγαίνουν οι ελληνικές προτάσεις, τονίζουν οι Βρυξέλλες

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις από την ελληνική πλευρά, δεν ισχύει το ίδιο από το αντίπαλο «στρατόπεδο». Η Κομισιόν εμφανίζεται απαισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας αφού τονίζει πως «οι ελληνικές προτάσεις δεν βγαίνουν».

 Ειδικότερα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται την Κυριακή  οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες.

Στο… παιχνίδι μπήκε και ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν (σσ μαζί του και ο Ρισί Γκογιάλ), ο οποίος απουσίαζε από τις συζητήσεις του Σαββάτου.

Τελευταίος σταθμός η Πέμπτη

Η ελληνική πλευρά, κατ΄εντολή και του Αλέξη Τσίπρα, «καίγεται» για να υπάρξει συμφωνία, με απώτερο στόχο αυτή να επικυρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να αποφευχθούν έστω και στο παρά πέντε τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα πηγή των Βρυξελλών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Θεσμοί επιθυμούν συμφωνία σήμερα, καθώς, ο χρόνος πλέον τελειώνει.

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ άλλες πηγές της Κομισιόν εμφανίζονται απαισιόδοξες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία». «Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».

 

Έτοιμη για παραχωρήσεις στις συντάξεις η Αθήνα

 

Τα βασικά δεδομένα της συζήτησης πάνω στις προτάσεις της Ελλάδας και των Θεσμών είναι λίγο έως πολύ γνωστά, ωστόσο, εκείνο που αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα είναι το πόσες ακόμη υποχωρήσεις θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μπορεί να δώσει:

 

μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινώντας το «ψαλίδι» από πάνω προς τα κάτω (υψηλές επικουρικές), αποκλείοντας βέβαια την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι δανειστές

αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα της πρότασης Γιούνκερ (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3%για το 2017)

στο ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

στον ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στο τρίπτυχο (6,5%-13%-23%)

Πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για λίγους ή και πολλούς μήνες παραμένει… ορθάνοικτο, ωστόσο, και αυτή δεν θα έρθει χωρίς όρους και σκληρά μέτρα.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σ’αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *