«Δεν είναι υποσχέσεις, αλλά εθνικό σχέδιο ανάπτυξης»- Απαντήσεις Τσίπρα στις επικρίσεις για παροχολογία

 Μαραθώνια ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επί σχεδόν ένα τρίωρο έδωσε απαντήσεις γις προγραμματικές δεσμεύσεις του και τις παροχές που υποσχέθηκε στην ομιλία του το Σάββατο, τονίζοντας ότι «δεν είναι υποσχέσεις, αλλά εθνικό σχέδιο ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε στην ΕΡΤ,  απέκλεισε συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο, χαρακτήρισε «ζούγκλα» τον ΕΝΦΙΑ και παραδέχθηκε πως το 26% δεν είναι ένα ποσοστό που δίνει στο κόμμα του επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη.

«Δεν θα υπάρχει δημόσια τηλεόραση που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση»

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την ΕΡΤ: «Ό,τι έχουμε δεσμευτεί για την ΕΡΤ ισχύει« είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεν θα υπάρχει δημόσια τηλεόραση που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά από τους ανθρώπους της».

«Περπατάω στο δρόμο και ακούω να μου λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ»

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα που παρουσίασε το, Σάββατο, και τις «παροχές» που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας είπε: «Είναι προσβλητικό ενώ ο κόσμος υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές. Είναι παροχή το πρόγραμμα σίτισης ή για παροχή δωρεάν ρεύματος; Είναι παροχές να λέμε ότι θα οργανώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια;» και συνέχισε: Εγώ περπατάω στο δρόμο και ακούω να μου λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Είναι παροχή το να ξεφύγουμε από τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε θα βρέξει ανάπτυξη, έχουμε πρόγραμμα»

Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Εμείς δε μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο με αναπτυξιακή λογική» για να συνεχίσει: «Δε διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε κοστολογημένα».

«Είναι βέβαιο ότι, με κυβέρνηση Σαμαρά, θα αποφασίσουν οι εταίροι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όχι εμείς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δε θα βρέξει ανάπτυξη, έχουμε πρόγραμμα. Καλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας πουν ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο».

«Ο δανεισμός δεν είναι λύση»

Όσον αφορά στα δάνεια, είπε: «Ο δανεισμός δεν είναι λύση. Έχουμε συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση το ΑΕΠ της συρρικνώνεται. Χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο. Είναι πρωτοφανές για μια χώρα σε περίοδο ειρήνης να έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της».

Για το που θα βρεθούν τα χρήματα

 

Για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο προβλέπει ανακατανομή υπαρχόντων πόρων και αναδιανομή μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτή ειναι η λογική μας… Πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την επιστροφή στη. Ανάπτυξη μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση».

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά. Δε με ενδιαφέρει τι λέει, αλλά τι κάνει».

«Δεν μπορούν κάποιοι να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό»

 

Αναφορικά με τη δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ πως δέχθηκε απειλές όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν πετάει λόγια στον αέρα. Είχε δώσει στον Έλληνα υπουργό τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας για την οποία δεν έχει γίνει τίποτα να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της. Εδώ  βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος. Ποια είναι αυτή μαφία που κυβερνά τη χώρα που απειλεί διεθνείς παράγοντες. Έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όσοι νομίζουν ότι θα βρίσκονται στο απυρόβλητο γελιούνται. Δεν μπορούν κάποιοι να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

 

Για την Προεδρική εκλογή

Για το θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας, απάντησε: «Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του. Δεν τον ενδιαφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή και το πρόσωπο θα συγκεντρώνει την ευρύτερη συναίνεση».

Ωστόσο παραδέχθηκε πως το 26% δεν είναι ένα ποσοστό που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για το αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ «plan b» και ποιο είναι αυτό: «Αυτό που σας παρουσιάσαμε  είναι ένα σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα υλοποιήσουμε ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης».

 

«Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει αν γίνει ο κατακλυσμός του Νώε»

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Αλεξης Τσίπρας ανέφερε: «Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη και πάει κόντρα στον Ντράγκι η Μέρκελ τότε είναι σενάριο που έχουμε μελετήσει αλλά είναι ένα σενάριο το οποίο είναι εξαιρετικά δυσμενές για την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Ο αποπληθωρισμός εγκυμονεί κινδύνους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εμείς εδώ ερχόμαστε να δώσουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό και προοπτικής. Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει αν γίνει ο κατακλυσμός του Νώε».

Ως εκ τούτου, συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ο μπαμπούλας που θα μας εκδιώξει για να πεθάνουμε αργά και ήσυχα δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά που τα τρομάζουν για να φάνε το φαγητό τους».

 

Ανοιχτό προσκλητήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται σε όλο τον λαό. «Στον απολογισμό το βράδυ των εκλογών δεν θα τους μετρήσει κανείς να δει αν οι ψηφοφόροι είναι κεντροαριστεροί, αριστεροί κλ.π. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον λαό. Κατανοούμε βεβαίως ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν έχει γίνει ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξήγησε ότι το κόμμα δεν προτείνει μόνο αντίδραση αλλά και λύσεις.

 

Για το ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδεχομένως είναι η συζήτηση γύρω από μια νέα μεγάλη κρίση μετά την κρίση του δημοσίου χρέους. Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πριν το μνημόνιο είχε εντοπισθεί το πρόβλημα. Και θα έρθει νωρίτερα από το 2020».

«Εμείς δεν αιθεροβατούμε. Θα βρούμε την δυνατότητα να υπάρξει εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και έτσι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Σας ομολογώ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Σε μια κοινωνία ζούγκλα; Εκεί που οι απόμαχοι της ζωής αν δεν έχουν περίθαλψη να πετιούνται στον δρόμο;»

«Η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι στα Ταμεία»

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι εκείνη των Ταμείων, η οποία ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, «μετά το 2016», λόγω «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Θα πρέπει και οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί θα μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες που θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη αλλά είμαστε και συμβιβασμένοι που είμαστε με την διεθνή ελίτ. Δε γίνεται να είμαστε και τα δυο… Είμαι εξαιρετικά περήφανος που ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω.

Είμαι περήφανος που μου δίνεται να εκπροσώπηση τη γενιά μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που έχω την τομή να εκπροσωπώ όχι μόνο ένα ρεύμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη…».

 

Για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και την αποπληρωμή των δανείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι και τα δικά μας όπλα. Αυτό είναι το θέμα και δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και άλλες χώρες.

Η Ιταλία υποχρεούται να δίνει 5% πλεόνασμα για να φτάσει στα δεδομένα που οριστεί η συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Θα πετύχουμε πολλά περισσότερα από όσα κάποιοι νομίζουν. Θέλουμε την στήριξη του λαού μας. Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα καταφέρει».

«Έχουμε διατυπώσει και επεξεργαστεί μια στάση αρχής για ένα ευέλικτο κράτος και ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση… Το έκτρωμα των 55 υπουργών θα τελειώσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ως εκ τούτου εκπλήξεις θα υπάρχουν».

«Δε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί»

Σε ερώτημα εάν θα επιδιώξει συνεργασίες για την εφαρμογή του προγράμματός του και τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δε μας αρέσει να μιλάμε για τον όρο αυτοδυναμία. Είναι για άλλες εποχές. Είχαν αυτοδυναμία στη Βουλή αλλά δεν εκπροσωπούσαν τις επιθυμίες των πολιτών.

Θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτια μας. Θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη.

Αλλιώς πας να διαπραγματευτείς 26% και αλλιώς με 36%.  Θα συγκρούονται δυο αντιλήψεις. Αυτή που λέει αργοπεθαίνουμε και αυτή που λέει πάμε να διαπραγματευτούμε. Θα επιδιώξουμε και μετά τις εκλογές συνεργασίες στην βουλή. Γιατί ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, Δεν θα συνεργαστούμε με αυτούς που μας έριξαν στον γκρεμό. Συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Δε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί».

«Κανείς στην Ευρώπη δε μου ανοίγει την πόρτα της εξόδου»

Σε ερώτηση αν θα κάνει δημοψήφισμα σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτά αυτά που θα πει στους εταίρους: «Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ στην Ευρώπη λέω αυτά που πιστεύω και κανείς δε μου ανοίγει την πόρτα της εξόδου. Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πράξουμε με γνώμονα τη στήριξη και το καλό του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιωτικοποιήσεις

 

Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς θα επανεξετάσουμε κάθε σύμβαση. Ε ελληνική βουλή όχι εμείς. Με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, κάθε σύμβαση που βρίσκεται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον δεν θα διστάσουμε να την ακυρώσουμε».

 

 

About kymaeditor

Check Also

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας – Περισυνελέγησαν 77 άτομα

Στην περισυλλογή και διάσωση 77 μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *